Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Indemnizatie supraveghere copil. Deducere personala in cazul salariatilor din domeniul constructiilor

14 /Mai2020
Tags: indemnizatie supraveghere copildeducere personalcota cas

Este deducerea personala o facilitate fiscala sau nu? Pun aceasta intrebare referitor la stabilirea sumelor cuvenite in baza Legii 19/2020 si a art. II din OUG 48/2020.

Raspunsul specialistului:



Deducerea personala este o facilitate fiscala, dar acordarea acesteia nu este exclusa pentru indemnizatia supraveghere copil in cazul salariatilor care activeaza in domeniul constructiilor.

Astfel, conform art. II din Ordonanta de urgenta a Guvernului  48/2020 privind unele masuri financiar-fiscale publicata in Monitorul Oficial nr. 319din 16.04.2020:

(1)Prin derogare de la prevederile art. 60, 1381si 154 alin. (1) lit. r) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pe perioada starii de urgenta instituite prin decret emis de PresedinteleRomaniei, pentru indemnizatiile prevazute la art. XI alin. (1) si art. XV din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru stabilirea unor masuri in domeniul protectiei sociale in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandireacoronavirusului SARS-CoV-2, cu modificarilesi completarile ulterioare, si la art. 3 din Legea nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere parintilor pentru supravegherea copiilor, in situatiainchiderii temporare a unitatilor de invatamant, cu modificarilesi completarile ulterioare, suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj, respectiv din bugetul de stat, nu se acordafacilitati fiscale.

(2) Prevederile alin. (1) se aplicaindemnizatiilor acordate din bugetul de asigurari pentru somaj sau bugetul de stat incepand cu luna aprilie 2020.

Astfel cum se poate observa textul citat stabileste o derogare de la facilitatile reglementateprevederile art. 60, 1381si 154 alin. (1) lit. r) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Aceste articole se refera la facilitaticonstand in scutirea de la plata impozitului pe venit, scutirea de la plata contributiei la sistemul de sanatate si reducerea cotei de CAS intrucat mentioneaza expres art. 60, 1381si 154 alin. (1) lit. r) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Cu alte cuvinte, excluderea nu se aplica pentru toate facilitatile ci doar pentru cele mentionate expres: scutirea de la plata impozitului pe venit, scutirea de la plata contributiei la sistemul de sanatate si reducerea cotei de CAS.

In consecinta, in cazul indemnizatiei pentru supravegherea copilului se aplica deducerea personala la functia de baza inclusiv in cazul salariatilor din domeniul constructiilor.

Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro
 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Indemnizatie supraveghere copil. Deducere personala in cazul salariatilor din domeniul constructiilor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".