Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Indeplinirea conditiilor pentru pensie limita de varsta si continuarea CIM. Cum procedam?

24 /Nov2020
Indeplinirea conditiilor pentru pensie limita de varsta si continuarea CIM. Cum procedam?
Tags: conditii pensie limita de varstaconditii pensionaredecizia 387/2018

“ Un angajat urmeaza sa indeplineasca conditiile de pensionare la limita de varsta. In cazul continuarii colaborarii cu el pe o perioada determinata de 3 luni, care este cea mai buna modalitate? Incetarea contractului initial si deschiderea altului pe perioada determinata de 3 luni sau este suficienta cererea angajatului in care sa mentioneze perioada de 3 luni?”

Raspunsul specialistului: 

Nu este bine ca salariatul sa solicite continuarea raportului de munca in baza aceluiasi contract daca intentioneaza sa depuna dosarul pentru pensie limita de varsta.

Astfel, pe baza unei cereri formulate cu 30 de zile inainte de data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare si cu aprobarea angajatorului, salariatul poate fi mentinut in aceeasi functie maximum 3 ani peste varsta standard de pensionare, cu posibilitatea prelungirii anuale a contractului individual de munca (art. 56 alin. (4) din Codul muncii astfel cum a fost modificat si completat prin Legea 93/2019).

In cazul in care la implinirea conditiilor de varsta standard de pensionare salariatului nu ii mai inceteaza contractul individual de munca daca a formulat o cerere cu 30 de zile inainte de data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, el va fi mentinut in aceeasi functie, fara ca sa-i inceteze contractul de munca, pentru maximum 3 ani.


Prin urmare, daca salariatul va intocmi cererea cu 30 de zile inainte de data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, contractul de munca nu va mai inceta iar activitatea poate continua in baza aceluiasi contrat pentru inca un an de zile. Anul viitor, daca partile doresc continuarea raportului, salariatul va solicita din nou continuarea activitatii pentru inca un an si tot asa salariatul, anual, trebuie sa solicite prelungirea contractului pana expira cei 3 ani.

In Revisal nu se modifica nimic, doar scriptic trebuie sa existe solicitarea salariatului si aprobarea angajatorului in dosarul personal al salariatului. La expirarea celor 3 ani contractul de munca va inceta de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii. Daca peste un an salariatul nu mai doreste sa continue activitatea si nu mai solicita continuarea exercitarii raportului de munca, contractul sau de munca va inceta tot in temeiul art. 56 alin. (1) litl. C) din Codul muncii.

Salariatul care solicita continuarea raportului de munca nu va putea cumula pensia cu salariu.

Prin Decizia 387/2018 s-a stabilit ca dreptul la pensie nu va putea fi solicitat simultan cu solicitarea continuarii activitatii.
Astfel, daca partile doresc continuarea raportului de munca, recomandam incetarea contractului in baza caruia salariatul se pensioneaza la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varta standard si a stagiului minim de cotizare si incheierea unui nou contract de munca, in speta pe durata determinata de 3 luni cu posibilitatea de prelungire pana la 36 de luni in temeiul art. 83 alin. (3) coroborat cu art. 84 alin. (1) din Codul muncii).
 

Raspuns oferit de Gabriela Dita, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro

 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Indeplinirea conditiilor pentru pensie limita de varsta si continuarea CIM. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 3.33 din 5 din 3 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".