Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Conditii pensionare anticipata si angajare in mediul privat. Ce trebuie sa stie salariatii la varsta de pensionare?

10 /Sep2021
Conditii pensionare anticipata si angajare in mediul privat. Ce trebuie sa stie salariatii la varsta de pensionare?
Tags: pensionare anticipatastagiu cotizare pensionare anticipataconditii pensionare anticipata

Un angajat in varsta de 60 de ani, cu peste 35 ani de munca, doreste sa iasa la pensie la cerere la 60 ani si 6 luni si sa se angajeze tot in mediul privat, fara a renunta la pensie. Care sunt conditiile pentru pensionarea anticipata?

Raspunsul specialistului:

In considerarea dispozitiilor art. 182 din Legea nr.127/2019, la acest moment in vigoare este Legea nr.263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare.

Astfel, potrivit art. 52 din Legea nr.263/2010, pensia pentru limita de varsta se cuvine persoanelor care indeplinesc, cumulativ, la data pensionarii, conditiile privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare prevazute de prezenta lege.

Varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.

Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestor stagii se realizeaza prin cresterea stagiului minim de cotizare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.

Conform anexei nr.5, persoanele de sex masculin nascute incepand cu martie 1950 ies la pensie pentur limita de varsta la implinirea varstei de 65 de ani, daca au un stagiu minim de cotiare de 15 ani sau un stagiu complet de 35 de ani.

Prin urmare, avand in vedere ca informatiile dvs nu furnizeaza informatii precise, mentionandu-se generic ca persoana de sex masculin are peste 60 de ani, apreciem ca aceasta este nascuta dupa anul 1950, putand avea vocatie de pensie pentur limita de varsta la implinirea conditiilor cumulative sus-mentionate.

Pensia anticipata se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare prevazut de Legea nr. 263/2010.

Intrucat din informatiile dvs nu rezulta cati ani inregistreaza persoana in cauza peste stagiul complet de cotizare nu putem preciza daca este indeplinita cerinta celor minim 8 ani peste stagiul complet de cotizare, respectiv daca persoana in cauza are un stagiu de 43 de ani. Intr-o asemenea ipoteza, persoana s-ar putea pensiona anticipat incepand cu varsta de 60 de ani, fara penalitati, cuantumul pensiei stabilindu-se in aceleasi conditii in care se stabileste cel al pensiei pentru limita de varsta..

Pensia anticipata partiala se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum si celor care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 8 ani.

Insa, cuantumul pensiei anticipate partiale se stabileste din cuantumul pensiei pentru limita de varsta, prin diminuarea acestuia in raport cu stagiul de cotizare realizat si cu numarul de luni cu care s-a redus varsta standard de pensionare, conform tabelului nr. 2^1 din Legea nr. 263/2010.

Atragem atentia ca la stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate sau pensiei anticapate partiale nu se iau in considerare perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a) – c), respectiv:

a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat;

La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia anticipata si pensia anticipata partiala se transforma in pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin eliminarea diminuarii prevazute la art. 65 alin. (4) (in cazul pensiei anticipate partiala) si prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de suspendare a platii pensiei anticipate/anticipate partiala.

In ceea ce priveste cumulul pensiei cu drepturile salariale, facem mentiunea ca potrivit art. 118 din Legea nr.263/2010, in sistemul public de pensii pot cumula pensia cu venituri realizate din activitati dependente, asa cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora, urmatoarele categorii de pensionari:

a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b);
e) pensionarii care realizeaza venituri in calitate de consilieri locali sau judeteni.

Totodata, conform art.114 lit. b) din legea precitata, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care pensionarul, beneficiar al unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate partiale, realizeaza venituri lunare aflandu-se in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. a) si b) sau pct. II.

Asadar, pensionarii care beneficiaza de pensie anticipata sau anticipata partiala nu pot cumula pensia cu veniturile din drepturi salariale, respectiv din incheierea unui CIM.
 

Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro >>

 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Conditii pensionare anticipata si angajare in mediul privat. Ce trebuie sa stie salariatii la varsta de pensionare?":
Rating:

Nota: 3.98 din 5 din 97 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".