Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Pensie limita de varsta. Temeiul legal corect pentru incetarea CIM

01 /Iun2021
Pensie limita de varsta. Temeiul legal corect pentru incetarea CIM
Tags: pensie limita de varstaincetare cimcodul muncii pensie contract

“O salariata a continuat activitatea dupa indeplinirea cumulativa a conditiilor pentru pensionare la limita de varsta in baza unei cereri formulata cu 30 de zile inainte si cu acordul angajatorului conf. Legii 93/2019. Pe 1 iunie salariatei ii expira perioada de un an pentru care a fost aprobata continuarea activitatii, iar aceasta nu mai doreste sa continue . Care este articolul cu care vom inceta acest contract?”

Raspunsul specialistului:

Daca salariata solicita continuarea raportului de munca, in baza unei cereri formulate cu 30 de zile inainte de data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, salariata poate fi mentinut in aceeasi functie pana la varsta de 65 de ani, (art. 56 alin. (3) din Codul muncii astfel cum a fost modificat si completat prin Legea 93/2019).
 
Asadar, la implinirea conditiilor de varsta standard de pensionare salariatei nu ii mai inceteaza contractul individual de munca daca a formulat o cerere cu 30 de zile inainte de data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare. Ea va fi mentinuta in aceeasi functie, fara ca sa-i le inceteze contractul de munca, pana la varsta de 65 de ani.

In Revisal nu se modifica nimic, doar scriptic trebuie sa existe solicitarea salariatei in dosarul personal. Oricand pe parcursul contractului acesta va inceta in temeiul art. 55 lit. b) din Codul muncii. Daca peste un an salariata nu mai doreste sa continue activitatea, contractul de munca va inceta in temeiul art. 55 lit. b) din Codul muncii. Asadar de la implinirea conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare si pana la expirarea celor trei ani, temeiul incetarii contractului individual de munca nu mai este art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii ci incetarea va avea loc cu acordul partilor.


Totodata, salariata care solicita continuarea raportului de munca nu va putea cumula pensia cu salariu. Prin Decizia 387/2018 s-a stabilit ca dreptul la pensie nu va putea fi solicitat simultan cu solicitarea continuarii activitatii.

Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro 
 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Pensie limita de varsta. Temeiul legal corect pentru incetarea CIM":
Rating:

Nota: 4.2 din 5 din 22 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".