Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Ministerul Muncii: Plata retroactiva pentru cel mult 6 ani de vechime in munca si valorificarea arhivei electronice

29 /Sep2020
Ministerul Muncii: Plata retroactiva pentru cel mult 6 ani de vechime in munca si valorificarea arhivei electronice
Tags: plata retroactiva casvechime in muncaarhiva electronica carnete de munca

Persoanele care nu au calitatea de pensionar si care vor sa isi completeze stagiul de cotizare pentru dreptul de pensie vor putea sa plateasca retroactiv contributia la sistemul public de pensii pentru cel mult 6 ani. De asemenea, in situatii exceptionale, in care carnetele de munca nu se mai gasesc sau sunt deteriorate, perioadele de stagiu de cotizare realizate in sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001 ar putea fi valorificate in baza informatiilor din arhiva electronica de la casele de pensii publice, daca acestea sunt complete.

Cele doua masuri au fost aprobate de Guvern printr-o Ordonanta de Urgenta care modifica si completeaza Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Astfel, cetatenii romani din tara sau din strainatate, care nu au fost pensionari, si care nu au fost asigurati in anumite perioade, vor putea incheia, pana la 31 august 2021, un contract de asigurare prin care isi pot plati retroactiv contributia de asigurari sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii incheierii contractului.

Aceasta masura luata de Guvern da posibilitatea obtinerii dreptului la pensie si persoanelor care, desi au varsta de pensionare, nu au stagiul minim de cotizare pentru a obtine o pensie pentru limita de varsta.

Persoanele solicitante trebuie sa nu fi realizat, in perioadele pentru care solicita plata retroactiva, stagiu de cotizare sau asimilat acestuia in sistemul public de pensii din tara sau in sisteme neintegrate acestuia, ori in alte state membre ale Uniunii Europene sau cu care Romania are acorduri de securitate sociala. 

Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, tutorele, curatorul ori mandatarul acesteia, desemnat prin procura speciala, şi casa teritoriala de pensii competenta, in functie de domiciliul sau resedinta persoanei.

Venitul pentru care se achita contribuţia de asigurari sociale nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe ţara garantat in plata, in vigoare la data incheierii contractului de asigurare, iar cota de contributie potrivit Codului fiscal este de 25 % in anul 2020.

Plata contributiei se poate face intr-o singura transa sau in transe lunare, pana la 31 august 2021.

O alta reglementare importanta prevazuta in acest act normativ vizeaza crearea cadrului legal pentru ca la stabilirea drepturilor de pensie sa poata fi utilizate, in mod exceptional, informatiile din arhiva electronica existenta la nivelul caselor de pensii publice, arhiva creata prin HG nr. 1.768/2005 privind preluarea din carnetele de munca a datelor referitoare la perioadele de stagiu de cotizare realizat in sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001, cu modificarile si completarile ulterioare, care cuprinde atat datele preluate din carnetele de munca, cat si carnetele de munca scanate. Din pacate, activitatea de scanare nu a fost complet si corect executata, astfel incat sa poata fi utilizate toate informatiile din carnetele de munca pentru orice persoana care astazi ar fi avut nevoie.

Decizia Executivului vine in sprijinul persoanelor care in prezent sunt in imposibilitatea de a dovedi stagiile de cotizare si veniturile pe care le-au realizat in timpul activitatii profesionale, din cauza unor situatii exceptionale cum ar fi distrugerea, degradarea sau pierderea carnetului de munca.

Astfel, in baza unei declaratii pe proprie raspundere a solicitantului ca nu detine carnetul de munca sau ca este degradat, daca informatiile introduse in baza de date sunt identice cu cele din carnetele de munca scanate, vechimea in munca realizata anterior datei de 1 aprilie 2001 va putea fi valorificata pentru stabilirea drepturilor la pensie.

Sursa: Ministerul Muncii

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Ministerul Muncii: Plata retroactiva pentru cel mult 6 ani de vechime in munca si valorificarea arhivei electronice":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".