Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Activitatea prestata de PFA-uri, recunoscuta ca vechime in munca

06 /Mai2022
Activitatea prestata de PFA-uri, recunoscuta ca vechime in munca
Tags: vechime in muncavechime specialitateactivitate pfa vechime in muncaproiect vechime munca pfa

UPDATE 6.05.2022 Vesti bune pentru cei care activeaza prin intermediul PFA-urilor, avand in vedere ca aceasta activitate va fi considerata vechime in munca.

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a semnat joi, 5 mai 2022, Decretul nr. 775/2022 privind promulgarea Legii pentru completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale (PL-x 449/11.10.2021).

Devine Legea nr.125/2022 – urmeaza a fi publicata in Monitorul Oficial.

Articol unic. – Dupa articolul 18 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 328 din 25 aprilie 2008, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 182/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, se introduce un nou articol, articolul 18^1, cu urmatorul cuprins: 

„Art. 18^1. – (1) Perioada in care o persoana fizica autorizata desfasoara activitati economice in temeiul prezentei ordonante de urgenta constituie vechime in specialitate cu indeplinirea urmatoarelor conditii...citeste continuarea pe legislatiamuncii.ro >>>

Stire initiala din 5.10.2021:

Plenul Senatului a adoptat in octombrie 2022 un proiect prin care se propune recunoasterea activitatii economice desfasurate de catre persoanele fizice autorizate (PFA) ca fiind vechime in munca si, dupa caz, vechime in specialitate.Propunerea completeaza OUG nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale cu un nou articol potrivit caruia activitatea prestata de PFA sa fie considerata vechime in munca si, dupa caz, vechime in specialitate.

"Prin prezenta propunere legislativa se urmareste a se stabili acceptiunile expresiilor “vechime in munca” si “vechime in specialitate”, ambele avand intelesul de “perioada in care PFA a desfasurat activitatea economica si a achitat contributiile, taxele si impozitele legale”, nefiind luata in considerare perioada in care PFA nu a avut activitate generatoare de venit sau a avut activitatea suspendata", se arata in raportul comisiei de specialitate, potrivit Agerpres..

Conform unui amendament admis, arata aceeasi sursa, activitatile economice desfasurate de persoana fizica autorizata constituie vechime in munca si, dupa caz, vechime in specialitate "daca activitatea economica pe care o desfasoara a produs venituri nete in anul supus recunoasterii vechimii a caror valoare este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara si este inregistrata la Oficiul National al Registrului Comertului cu un singur cod CAEN de activitate sau cu codul CAEN principal de activitate pentru care se doreste recunoasterea vechimii".

Propunerea legislativa pentru completarea OUG nr. 44/2008 urmeaza sa fie trimisa spre dezbatere si adoptare la Camera Deputatilor, for decizional in acest caz. 


 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Activitatea prestata de PFA-uri, recunoscuta ca vechime in munca":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 8 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".