Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Notificarea unui salariat privind incetarea CIM in perioada de proba

05 /Iun2024
Notificarea unui salariat privind incetarea CIM in perioada de proba
Tags: incetare cimperioada de proba incetare cim

"Am intocmit un CIM pe perioada nedeterminata, 8 ore (program de lucru intre orele 07-15:30). Salariata nu s-a prezentat nici macar la protectia muncii, am pontat-o nemotivata 2 zile. Cu ce articol este mai corect sa ii desfiintez contractul de munca: 31 alin. (3) sau 61 litera a)?"

Raspunsul specialistului: 

Contractul de munca va inceta printr-o simpla notificare in temeiul art. 31 alin. (3) din Codul muncii.
Angajatorul poate in a treia zi de absenta nemotivata sa suspende contratul de munca in temeiul art. 3 alin. (2) lit. o) coroborat cu art. 4 alin. (1) lit. e) din HG 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal).

IMPORTANT!

Instructiuni clare, pas cu pas, privind absolut orice inregistare in ReviSal cu ajutorul Caietului practic de completare in ReviSal, detalii AICI >>>

Astfel, conform art. 3 alin. (2) lit. o) din HG 905/2017, perioada, cauzele de suspendare si data incetarii suspendarii contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale se transmit in Revisal.


Conform art. 4 alin. (1) lit. e) din HG 905/2017 datele prevazute la art. 3 alin. (2) lit. o) se transmit cel tarziu in ziua anterioara datei suspendarii/datei incetarii suspendarii, cu exceptia situatiei absentelor nemotivate cand transmiterea in registru se face in termen de 3 zile lucratoare de la data suspendarii.

Asadar, absentele nemotivate se transmit in Revisal in termen de 3 zile lucratoare de la data primei zile de absenta nemotivata.
Angajatorul suspenda contractul de munca cel tarziu in a treia zi de absenta nemotivata si apoi inceteaza suspendarea si inceteaza contractul. In acest caz angajatorul nu are nici o obligatie de plata.

Daca incetarea contractului va avea ca temei art. 61 lit. a) din Codul muncii pentru absente nemotivate, angajatorul are obligatia sa convoace salariatul la cercetare disciplinara prealabila in vederea stabilirii caracterului absentelor. Daca salariatul nu se prezinta la cercetarea disciplinara, fara un motiv obiectiv, angajatorul poate dispune incetarea contractului, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile in temeiul art. 251 alin. (3) din Codul muncii.

Va recomandam sa incetati contractual in temeiul art. 31 alin. (3) din Codul muncii printr-o simpla notificare.

Un raspuns oferit in iunie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Notificarea unui salariat privind incetarea CIM in perioada de proba":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".