Raspunsul specialistului:
Conform art. 17 alin. (5) din Codul muncii, orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, anterior producerii modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege sau in contractul colectiv de munca aplicabil.
Astfel, modificarea contractului individual de munca prin act aditional (vointa partilor), inclusiv modificarea salariului, se realizeaza anterior modificarii. Fac exceptie modificarile in baza legii asa cum este modificarea in baza hotararii de Guvern.
In cazul salariatilor activi se poate incheia act aditional in care sa se mentioneze ca, contractul individual de munca produce efecte de la data de 01 ianuarie 2021. In acest caz, actul aditional este incheiat cu nerespectarea dispozitiilor art. 17 alin. (5) mai sus citat avand in vedere ca aceasta prevedere stabileste ca actul aditional se incheie anterior producerii modificarii.
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Nu este prevazuta nicio sanctiune pentru aceasta nerespectare, iar inregistrarea in Revisal se poate realiza in termen de 20 de zile lucratoare socotite de la 01 ianuarie 2021.
In cazul salariatului caruia i-a incetat contractul individual de munca in data de 6 ianuarie 2021 nu se mai poate incheia act aditional la acest moment intrucat acesta nu mai are calitatea de salariat. Prin urmare, in cazul acestui salariat, salariul ramane cel mentionat in contractul individual de munca.
Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro