Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Modificare salariu de la 01 ianuarie 2021. Salariat cu CIM incetat. Cum procedam?

20 /Ian2021
Modificare salariu de la 01 ianuarie 2021. Salariat cu CIM incetat. Cum procedam?
Tags: modificare salariu ianuarie 2021majorare salariu 1 ianuarie 2021majorare salariu 13 ianuarieincetare cim

“In 13.01.2021 printr-o HG 4/2021 s-a majorat salariul minim brut pe economie la 2300 lei intrand in vigoare cu data acestei hotarari. Se doreste ca majorarea salariului la 2300 lei sa se faca incepand cu data de 1 ianuarie la salariatii activi. Cum procedam in cazul in care s-a incetat un contract in data de 6 ianuarie cu salariul minim pe economie la data respectiva fiind de 2230 lei? Se face corectie/modificare in REVISAL? Ce documente intocmim?”

Raspunsul specialistului:Conform art. 17 alin. (5) din Codul muncii, orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, anterior producerii modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege sau in contractul colectiv de munca aplicabil.

Astfel, modificarea contractului individual de munca prin act aditional (vointa partilor), inclusiv modificarea salariului, se realizeaza anterior modificarii.  Fac exceptie modificarile in baza legii asa cum este modificarea in baza hotararii de Guvern.
In cazul salariatilor activi se poate incheia act aditional in care sa se mentioneze ca, contractul individual de munca produce efecte de la data de 01 ianuarie 2021. In acest caz, actul aditional este incheiat cu nerespectarea dispozitiilor art. 17 alin. (5) mai sus citat avand in vedere ca aceasta prevedere stabileste ca actul aditional se incheie anterior producerii modificarii.

Nu este prevazuta nicio sanctiune pentru aceasta nerespectare, iar inregistrarea in Revisal se poate realiza in termen de 20 de zile lucratoare socotite de la 01 ianuarie 2021.

In cazul salariatului caruia i-a incetat contractul individual de munca in data de 6 ianuarie 2021 nu se mai poate incheia act aditional la acest moment intrucat acesta nu mai are calitatea de salariat. Prin urmare, in cazul acestui salariat, salariul ramane cel mentionat in contractul individual de munca.

Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro
 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Modificare salariu de la 01 ianuarie 2021. Salariat cu CIM incetat. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 4.29 din 5 din 17 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".