Depune declaratii rectificative pentru fiecare luna(intr-un numar de 36)?
Calculeaza impozitul la data platii drepturilor (martie 2021 cu 10%), chiar daca impozitul in anul 2017 a fost de 16%?
Rata inflatiei si dobanda penalizatoare se acorda in luna curenta (martie 2021) cand se face plata?”
Raspunsul specialistului:
Din punctul de vedere al impozitului pe venitul din salarii, conform prevederilor art. 78 alin. (4) din Codul fiscal, in cazul veniturilor reprezentand salarii/solde, diferente de salarii/solde, dobanzi acordate in legatura cu acestea, precum si actualizarea lor cu indicele de inflatie, stabilite in baza unor hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile/hotarari judecatoresti definitive si executorii, inclusiv cele acordate potrivit hotararilor primei instante, executorii de drept, impozitul se calculeaza si se retine la data efectuarii platii, in conformitate cu reglementarile legale in vigoare la data platii pentru veniturile realizate in afara functiei de baza, si se plateste pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care au fost platite.
Astfel, impozitul aferent salariilor stabilite in baza hotararii judecatoresti se va calcula si retine la luna platii conform reglementarilor legale in vigoare la data platii venitului si se vireaza pana pe data de 25 a lunii urmatoare.
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Dosarul personal al salariatului
Prin urmare, cota de impozit este de 10% intrucat la data calcularii si retinerii prevederile legale din Codul fiscal stabilesc o cota de 10% pentru impozitul pe venit.
Conform art. 146 alin. (9) din Codul fiscal, in cazul in care au fost acordate sume reprezentand salarii sau diferente de salarii, stabilite in baza unor hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile/hotarari judecatoresti definitive si executorii, inclusiv cele acordate potrivit hotararilor primei instante, executorii de drept, precum si in cazul in care prin astfel de hotarari s-a dispus reincadrarea in munca a unor persoane, in vederea stabilirii prestatiilor acordate de sistemul public de pensii, sumele respective se defalca pe lunile la care se refera si se utilizeaza cotele de contributii de asigurari sociale care erau in vigoare in acea perioada. Contributiile de asigurari sociale datorate potrivit legii se calculeaza, se retin la data efectuarii platii si se platesc pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care au fost platite aceste sume.
Totodata art. 147 alin. (3) din Codul fiscal stabileste ca in cazul in care au fost acordate sume de natura celor prevazute la art. 146 alin. (10) si (11), sume reprezentand salarii sau diferente de salarii, stabilite in baza unor hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile/hotarari judecatoresti definitive si executorii, inclusiv cele acordate potrivit hotararilor primei instante, executorii de drept, precum si in cazul in care prin astfel de hotarari s-a dispus reincadrarea in munca a unor persoane, in vederea stabilirii prestatiilor acordate de sistemul public de pensii, contributiile de asigurari sociale datorate potrivit legii se declara pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care au fost platite aceste sume, prin depunerea declaratiilor rectificative pentru lunile carora le sunt aferente sumele respective.
Prin urmare, in cazul contributiilor sociale se depun declaratii rectificative corespunzatoare fiecarei luni din perioada in care instanta de judecata a obligat angajatorul la plata sporului conform legislatiei in vigoare in luna respectiva.
Dobanda si indicele de inflatie se calculeaza de la scadenta obligatiei de plata a sporului si pana la data efectuatii platii sporului. Plata acestora trebuie sa fie efectuata odata cu plata sporului altfel hotararea judecatoreasca nu este executata in totalitate.
Raspuns oferit de Irina Dumitrescu pentru PortalCodulMuncii.ro >>