Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

In somaj tehnic se pot acorda tichete-cadou si prima de Craciun?

14 /Dec2020
In somaj tehnic se pot acorda tichete-cadou si prima de Craciun?
Tags: somaj tehnictichete cadou craciun somajprima de craciuncadouri in bani

In perioada somajului tehnic, de Craciun, se pot acorda cadouri in bani ce nu depasesc 150 lei/salariat si o prima neta de 50 lei/salariat?

Raspunsul specialistului:

In perioada somajului tehnic, contractul individual de munca este suspendat in baza art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul muncii.

Conform art. 49 din Codul muncii:

Art. 49. - (1) Suspendarea contractului individual de munca poate interveni de drept, prin acordul partilor sau prin actul unilateral al uneia dintre parti.

(2) Suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.

(3) Pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat cele prevazute la alin. (2), daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne.

Astfel, pe durata somajului tehnic se suspenda prestarea muncii de catre salariat si plata drepturilor de natura salariala de catre angajator.

Potrivit alin. (3) de mai sus, pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne.

Asadar, tichetele cadou se vor acorda doar daca in contractul de munca (individual sau colectiv) s-a mentionat ca aceste tichete se acorda si in perioada de suspendare a contractului individual de munca. In cazul in care nu s-a mentionat astfel, tichetele cadou nu se acorda.

Tot asemenea si prima neta in cuantum de 50 de lei cu precizarea ca daca pentru tichetele cadou nu se calculeaza impozit si contributii sociale pentru prima de 50 lei se vor calcula atat impozitul cat si contributiile sociale.

Raspuns oferit de Gabriela Dita, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro

 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "In somaj tehnic se pot acorda tichete-cadou si prima de Craciun?":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 6 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".