Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Preavizul la demisie - MOD de calcul pentru perioada de preaviz

04 /Nov2022
Preavizul la demisie - MOD de calcul pentru perioada de preaviz
Tags: mod de calcul perioada preavizpreavizul la demisieart.81 codul muncii

Va reamintim ca potrivit art. 81 alin. (4) din Codul muncii, termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

"Avem un Manager de Proiect ce a inaintat demisia cu preaviz de 45 zile lucratoare. Perioada de preaviz pica si in zilele de sarbatoare 30 noiembrie si 01 decembrie. Societatea lucreaza in zile de sarbatoare mai ales daca zielele libere pica la mijlocul saptamanii. Daca managerul de proiect vine la serviciu in zile de sarbatoare se mai scad zilele de preaviz? Sau este platit cu bonificatiile de rigoare si ii prelungesc preavizul cu 2 zile? A intrat in preaviz de pe 17.10.2022."

• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: peste 50 angajati
• Cod CAEN: 2312-prelucrarea si fasonarea sticlei plate

Raspunsul specialistilor: 

Zilele de 30 noiembrie si 01 decembrie nu sunt zile lucratoare, sunt zile de sarbatoare legala in care nu se lucreaza (art. 139 din Codul muncii).
Prin urmare, preavizul se calculeaza pe zile lucratoare nu pe zile calendaristice, chiar daca zilele de 30 noiembrie si 1 decembrie pica in mijlocul saptamanii.

Daca salariatul va lucra in zilele de sarbatoare legala, aceste zile fie nu se scad din perioada de preaviz iar salariatul va beneficia de timp liber in compensatie, fie se scad din perioada de preaviz iar salariat va fi remunerat corespunzator. In mod normal perioada de preaviz se va finaliza la data de 20 decembrie 2022 sau mai devreme, angajatorul avand posibilitatea sa renunte total sau partial la perioada de preaviz (art. 81 alin. (7) din Codul muncii).

Un raspuns oferit in noiembrie 2022, realizat de expertii de la PortalCodulMuncii >>>

 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Preavizul la demisie - MOD de calcul pentru perioada de preaviz":
Rating:

Nota: 4.41 din 5 din 33 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".