Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Reducerea timpului de munca in perioada de preaviz

07 /Nov2023
Reducerea timpului de munca in perioada de preaviz
Tags: perioada de preavizreducerea timpului de muncaart. 81 alin. (7) din codul muncii

"S.R.L. cu 8 angajati, in cazul in care, un salariat a demisionat conform art. 81 alin. (1) - putem acorda in perioada de preaviz, dreptul ca acesta sa ramana la locul de munca numai jumatate din timpul de munca specificat in contractul individual de munca - exista o reglementare legala? La capitolul "reguli referitoare la preaviz, din regulamentul intern, nu avem specificat aceasta speta".

Raspunsul specialistului: 

Nu exista aceasta obligatie din partea angajatorului si acest drept pentru salariat decat daca este prevazut in contractul de munca (individual sau colectiv) sau in regulamentul intern.

Clauza apartine contractului colectiv de munca unic la nivel national care a fost valabil pana in anul 2010. Societatile care erau infiintate in acel moment au preluat clauzele in regulamentele interne. Verificati daca exista la nivel de unitate o astfel de clauza.

In ceea ce priveste demisia salariatului cu preaviz, facem pracizarea ca daca salariatul prezinta demisia angajatorul are obligatia sa o inregistreze (art. 81 alin. (2) din Codul muncii).

Conform art. 81 alin. (1) din Codul muncii, demisia este actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare strisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.

Astfel, angajatorul are obligatia de a inregistra demisia cu perioada de preaviz. Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.

Potrivit art. 81 alin. (7) din Codul muncii, contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de previz sau la data renuntarii totale sau partiale de catre angajator la termenul respectiv.

Astfel, preavizul isi produce efectele de la data de la care angajatorul a luat cunostinta de cererea de incetare a contractului (demisia) respectivului salariat si are posibilitatea renuntarii totale sau partiale la termenul de preaviz.

Asadar, chiar daca demisia este cu preaviz angajatorul are posibilitatea renuntarii la preaviz in orice moment deoarece preavizul la demisie este dat in favoarea angajatorului.

In concluzie, pe durata preavizului contractul de munca continua sa isi produca toate efectele.

Un raspuns oferit in noiembrie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe detalii in legislatia muncii si resurse umane.

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Reducerea timpului de munca in perioada de preaviz":
Rating:

Nota: 4.8 din 5 din 5 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".