Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Reglementare utilizare semnatura electronica in relatiile de munca. Sfatul specialistului

03 /Aug2021
Reglementare utilizare semnatura electronica in relatiile de munca. Sfatul specialistului
Tags: semnatura electronicaregulament intern semnătură electronicaoption angajator semnătură electronica

„ La nivelul angajatorului nu se utilizeaza semnatura electronica, semnatura electronica avansata sau semnatura electronica calificata pentru intocmirea inscrisurilor/documentelor din domeniul relatiilor de munca rezultate la incheierea contractului individual de munca, pe parcursul executarii acestuia sau la incetarea contractului individual de munca. La incheierea prezentului contract, la modificarea, suspendarea sau, dupa caz, la incetarea contractului, partile stabilesc sa semneze/vor semna olograf, nu vor utiliza semnatura electronica. Avand in vedere ca se va folosi in continuare utlizarea semnaturii olografe, are angajatorul vreo obligatie in ceea ce priveste reglementarea acestui aspect in regulamentul intern sau in contractul individual de munca?”

Raspunsul specialistului:

 Analizand noile prevederi introduse in Codul muncii, referitor la utilizarea semnaturii electronice, a semnaturii electronice avansate sau a semnaturii electronice calificate pentru intocmirea inscrisurilor/documentelor din domeniul relatiilor de munca, intelegem ca aceasta este o optiune a angajatorului pe care in momentul in care decide sa o utilizeze, trebuie sa o aiba reglementata la nivel de regulament intern sau contract colectiv de munca si sa o mentioneze si in contractul individual de munca pe care il incheie cu salariatul care este de acord cu utilizarea acestei tehnologii.

Intr-adevar legea nu este foarte clara, in raport cu aspectele mentionate de dumneavoastra, in cazul in care angajatorul decide oricum sa nu utilizeze semnatura electonica in relatiile de munca si, prin urmare, putem sa exprimam doar o opinie.
Astfel, apreciem ca, in conditiile in care aceste prevederi referitoare la posibilitatea angajatorului si angajatului de a opta pentru utilizarea tehnologiei semnaturii electronice sunt introduse expres in textul Codului muncii, ele ar trebui sa se reflecte si in regulamentul intern si in contractul de munca.

Plecand de la situatia prezentata, in care angajatorul nu utilizeaza aceasta tehnologie, apreciem ca in contractul individual de munca trebuie mentionat ca in cadrul relatiilor de munca derulate in baza respectivului contract se utilizeaza exclusiv semnatura olografa.

Si in Regulamentul intern, in opinia noastra, ar trebui sa existe prevederi cu privire la posibilitatea de optiune de a utiliza aceasta tehnologie (deoarece aceasta este prevazuta de lege) si prevederi referitoare la procedura utilizata in cazul in care, in procesul de negociere a contractului individual de munca sau ulterior, pe parcursul executarii contractului de munca, partile decid de comun acord sa utilizeze semnatura electronica.

Raspuns oferit de Adina Popescu, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro >>

 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Reglementare utilizare semnatura electronica in relatiile de munca. Sfatul specialistului":
Rating:

Nota: 2.75 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".