Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Reducere timp de lucru si CO in aceeasi luna. Care e procedura in Revisal?

01 /Sep2020
Tags: program de lucru oug 132/2020reducere timp de lucruprocedura revisal

Tinand cont de OUG 132/2020, conform art. 1 alin. 3 si 4, in ce priveste decizia angajatorului privind reducerea timpului de munca de la 8 ore/zi la 4 ore/zi, in Revisal se transmite modificarea CIM cu act aditional pentru fiecare salariat in care se precizeaza fiecare element din contract modificat (timp de munca, salariul aferent programului partial de 4 ore zi)?

Indemnizatia de 75% prevazuta la art. 1 alin. (4) se transmite in Revisal? Se poate ca in decursul unei luni sa se stabileasca programul de lucru astfel: 5 zile concediu de odihna, 10 zile program redus de lucru la 4 ore si 5 zile lucrate normal?

Raspunsul specialistului:

Conform art. 1 alin. (3) din OUG 132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca:

(3) Decizia angajatorului privind reducerea timpului de munca, programul de lucru, modul de repartizare a acestuia pe zile si drepturile salariale aferente se comunica salariatului cu cel putin 5 zile inainte de aplicarea efectiva a masurii si se transmite in registrul general de evidenta a salariatilor cel tarziu in ziua anterioara producerii acesteia.

In Revisal se inregistreaza:

- Reducerea timpului de lucru;
- Repartizarea timpului de lucru pe zile (daca este cazul);


- Drepturile salariale aferente.

Drepturile salariale aferente reprezinta: salariul de baza redus + indemnizatia pentru reducerea timpului de lucru.

Alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca, reducerea timpului de munca in conditiile prevazute la alin. (1) se stabileste prin decizia angajatorului, pentru o perioada de cel putin 5 zile lucratoare consecutive, angajatorul avand obligatia de stabilire a programului de munca pentru intreaga luna. Reducerea timpului de munca se aplica si in cazul programului de munca in ture, precum si in cazul programului de munca inegal.

Astfel, se poate stabili un program de 5 zile concediu de odihna, 10 zile program redus de lucru la 4 ore si 5 zile lucrate intrucat este indeplinita conditia ca reducerea timpul de lucru sa fie stabilita pentru cel putin 5 zile lucratoare consecutive.
Nu se interzice salariatilor sa beneficieze de concediu de odihna in luna in care se reduce timpul de lucru salariatii

Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro
 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Reducere timp de lucru si CO in aceeasi luna. Care e procedura in Revisal?":
Rating:

Nota: 4.25 din 5 din 4 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".