In prezent, o analiza intocmita de compania de consultanta Frames si platforma de e-learning Digital HR arata ca doar 10% din populatia activa a Romaniei are in acest moment pregatire pentru meseriile viitorului si economia digitala.
"Analisti de date, software developers, specialisti Big Data, experti in digital transformations, profesionisti in digital sales si marketing online, inovation creators, supraveghetori de calitate. Sunt doar cateva dintre joburile din noul val tehnologic care, pentru multi dintre romani, reprezinta o necunoscuta. Sunt meserii bine platite, pe care multe dintre companiile romanesti si internationale le ofera si pentru care, din pacate, nu gasesc multi candidati. De ce? Pentru ca, in Romania, prea putini sunt cei care se adapteaza cerintelor pietei muncii", se arata in analiza, conform unui comunicat citat de Agerpres.
De asemenea, doar 1,6% dintre angajatii din Romania au urmat, in 2019, forme de formare profesionala. Decalajul este semnificativ fata de alte tari in care mult mai multi angajati au facut cursuri de pregatire profesionala (in Suedia, procentul este de 37%, in Elvetia de 39,4%, iar media Uniunii Europene este de 14,8%).
"Desi exista o gama larga de cursuri de pregatire, multe dintre ele gratuite si disponibile online, in domenii precum IT, suport tehnic, marketing, Securitate Cibernetica Industriala, Tranzitia la Industry 4.0, Dezvoltarea digitala a Produselor, Fabricatia digitala a Produselor, Vanzari, Finantarea Afacerii si Elaborarea planului de afaceri, mult prea putini romani incearca sa se specializeze intr-o meserie de viitor. Motivele sunt legate, in principal, de timpul redus pe care il au la dispozitie, de lipsa de atractivitate a domeniului sau, pur si simplu, de faptul ca sunt confortabili cu jobul pe care il au in prezent'', a declarat Ligia Neacsu, unul dintre coordonatorii programului Digital HR, citata de aceeasi sursa.
Mai mult, o analiza Eurostat demonstreaza ca romanii nu se orienteaza catre formare profesionala cand au nevoie de un loc de munca, astfel ca doar 3,4% dintre someri au urmat forme de pregatire profesionala, un nivel similar cu cel din Ungaria (3,4%), dar cu mult sub cel din Polonia (8,2%). In comparatie, 57,5% dintre suedezi s-au pregatit, in 2019, pentru a-si gasi un loc de munca. Media UE este de 14,8%.
Conform datelor Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), in primele noua luni ale anului 2021, numai 14.668 de persoane au participat la aceste cursuri. Dintre acestia, 10.088 sunt someri, iar 2.376 sunt persoane beneficiare de formare la locul de munca prin programe de ucenicie.
Din cele 688 programe de formare profesionala gratuite, cele mai cautate au fost cele de inspector/referent resurse umane - 925 participanti; ingrijitor spatii verzi - 876; agent de securitate - 865; operator introducere, prelucrare, validare date - 677; lucrator in comert - 638; femeie de serviciu - 558; competente cheie - comunicare in limba romana - 423; frizer - coafor- manichiurist- pedichiurist - 369; contabil - 335; ajutor bucatar - 281; bucatar - 276; instalator instalatii tehnico sanitare si gaze - 241; infirmier/infirmiera - 238, coafor - 195; manichiurist pedichiurist - 179.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Dosarul personal al salariatului
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Conform aceleiasi surse, in afara de locurile de munca din servicii unde exista formari profesionale organizate de ANOFM, in alte sectoare ale economiei cererea de forta de munca este tot mai mare, iar oferta este, din pacate, tot mai redusa.
Analiza Digital HR indica faptul ca, pana in 2030, robotizarea si platformele software integrate vor duce la disparitia, in linii mari, a activitatilor umane repetitive, precum cele din agricultura, asamblarea industriala, confectii si alte industrii. De asemenea, vor disparea mare parte din joburile asociate cu gestiunea contractelor, contabilitate, activitati profesionale din administratia publica si companii.
Conform estimarilor McKinsey Global Institute (MCI), la nivel mondial, intre 400 si 800 de milioane de locuri de munca vor fi pierdute din cauza automatizarii pana in 2030.
Economia, in 2030, va fi conectata la tehnologie, la internetul 6G, la serviciile cloud. Asta va insemna ca angajatii vor trebui sa stie sa foloseasca calculatorul, aplicatiile de lucru, sa efectueze diferite operatiuni folosindu-se de inteligenta artificiala.
Platforma Digital HR este dezvoltata de patru companii cu mare experienta in domeniul economic. Cursurile de pregatire in sunt gratuite, pentru ca beneficiaza de finantare europeana, prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020. Pe platforma sunt oferite o serie de cursuri gratuite, despre Securitate Cibernetica Industriala, Tranzitia la Industry 4.0, Dezvoltarea digitala a Produselor, Fabricatia digitala a Produselor, Marketing, Vanzari, Finantarea Afacerii si Elaborarea planului de afaceri.