Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Telemunca si munca hibrid - GRESELI frecvente pe care le fac angajatorii

21 /Nov2023
Telemunca si munca hibrid - GRESELI frecvente pe care le fac angajatorii
Tags: telemunca si munca hibridtelemunca greseli angajatoriart 118 codul muncii

Ultimii ani au aratat limpede ca telemunca si munca hibrid, ca modalitati de desfasurare a relatiilor de munca, ofera niste avantaje certe, atat pentru dvs., angajatorul, cat si pentru salariati. Ca urmare, ele au devenit o obisnuinta in majoritatea firmelor.

Problema este ca telemunca si munca hibrid prezinta anumite particularitati, a caror necunoastere poate conduce usor la abateri si la amenzi. Trebuie sa stiti, asadar, foarte clar ce obligatii aveti, ce clauze trebuie sa inserati in contracte, ce capcane ascunde Legea nr. 81/2018, care sunt situatiile practice in care apar cel mai frecvent neclaritati etc. 


 
Iata de ce va invitam sa participati in data de 15 noiembrie la webinarul Telemunca si munca hibrid, in cadrul caruia expertul prof. univ. dr. Raluca Dimitriu va explica impecabil legislatia in domeniu si va prezenta numeroase studii de caz, cu accent pe principalele greseli pe care le puteti face, INSCRIE-TE ACUM >>>


Exemple de probleme abordate la Webinarul Telemunca si munca hibrid



Salariatii au dreptul de a lucra de acasa, daca vor?


 
Ca sa raspundem direct la aceasta intrebare: nu exista un astfel de drept! Salariatii trebuie sa lucreze la locul prevazut in contractul de munca, nu pot alege ei, cu de la sine putere, unde sa isi desfasoare activitatea. Desigur, cu totul alta este situatia daca ei negociaza cu angajatorul si cad de acord asupra unui program de munca de acasa (sau hibrid), consemnat limpede intr-un act aditional la CIM. In lipsa acestui act aditional, daca in contractul lor scrie ca activitatea se desfasoara la birou, ei trebuie sa vina la birou.
 
Locul muncii unui telesalariat poate fi in strainatate?
 
Un salariat din firma dvs. isi exprima dorinta sa isi desfasoare activitatea din strainatate. Toata munca lui are loc pe calculator si, in principiu, nu are nicio importanta pentru dvs. daca in timpul orelor de program salariatul in cauza se afla intr-un birou la sediul dvs., acasa la el sau oriunde altundeva pe glob. Ca urmare, sunteti de acord. Dar ce implicatii are din punct de vedere legal aceasta modificare a locului muncii? Detalii AICI >>>
 
IMPORTANT! 

Odata ce v-ati inscris pentru a participa la acest webinar, il puteti urmari inregistrat, ori de cate ori doriti, pe aceeasi platforma, in sectiunea Arhiva.


Tematica Webinarului Telemunca si munca hibrid

 

  1. Cele mai frecvente greseli ale angajatorului in uilizarea muncii hibrid (partial de la birou, partial de acasa)
  2. Programul de lucru al telesalariatului. Telemunca nu implica neaparat un program flexibil. Greselile art. 118 din Codul muncii.
  3. Dreptul salariatului-parinte de a lucra in sistem hibrid. Aplicarea art. 118^1 din Codul muncii, introdus prin Legea nr. 241/2023
  4. Declaratia celuilalt parinte – probleme practice. Nu putem aplica sanctiuni disciplinare, daca declaratia nu corespunde realitatii. Ipoteza in care celalalt parinte este in concediu de crestere copil,  Detalii AICI >>>

Telesalariati si lucratori pe platformele digitale. Un nou proiect de directiva.


Ce spune art. 118 din Codul muncii?
 
Art. 118 se refera la posibilitatea pe care o are angajatorul de a stabili programe individualizate de munca pentru salariati, flexibile, dar cu respectarea duratei maxime a timpului de munca. 
 
Este un articol complex, cu 7 puncte, dar care ridica semne de intrebare ce duc in practica la dificultati de interpretare si aplicare. Aflati in cadrul webinarului, de la expertul Raluca Dimitriu, la ce anume trebuie sa fiti foarte atent. 
 
Nu uitati! 

Puteti trimite propriile dvs. intrebari (2 la numar) pe adresa seminar@rs.ro, pana pe data de 9 noiembrie, urmand ca solutiile sa va fie furnizate in cadrul webinarului, INSCRIE-TE ACUM >>>

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Telemunca si munca hibrid - GRESELI frecvente pe care le fac angajatorii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".