Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Zile libere platite pentru evenimente deosebite

08 /Mai2024
Zile libere platite pentru evenimente deosebite
Tags: zile libere evenimente deosebiteart 152 codul muncii

"Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cate zile libere se acorda la casatoria unui salariat.

Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020."

Raspunsul specialistilor: 

In cazul unor evenimente familiale deosebite, salariatii au dreptul la zile libere platite, care nu se includ in durata concediului de odihna (art. 152 alin. (1) din Codul muncii).

GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu. Indiferent ca este vorba despre un concediu medical, de ingrijitor, de risc maternal, de acomodare, de odihna, fara plata etc. – aici aflati raspunsul dorit, detalii AICI >>>

Angajatorul are obligatia sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca si din contractele individuale de munca (art. 40 alin. (2) lit. c) din Codul muncii).

Totodata, Codul muncii reglementeaza la art. 152 alin. (2) ca evenimentele familiale deosebite si numarul zilelor libere platite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

Asadar, angajatorul poate stabili care sunt evenimentele familiale deosebite si numarul zilelor libere platite cu ocazia evenimentului si o face intr-unul dintre documentele mentionate mai sus.

Astfel, in sectorul privat zilele libere platite sunt stabilite prin contractul colectiv de munca sau prin regulamentul intern, iar modalitatea de acordare trebuie stabilita tot prin aceste documente, indiferent de obiectul de activitate si programul de lucru.

Asadar, beneficiaza de zile libere pentru evenimente familiale deosebite salariatii care au aceste drepturi negociate prin contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil.
In cazul in care la nivelul unei unitati nu exista nici un contract colectiv de munca aplicabil angajatorul va putea stabili acordarea acestor zile libere prin regulamentul intern.

In concluzie, zilele libere se acorda astfel cum partile au stabilit.
Anterior anului 2011, pentru societatile infiintate anterior acestui an, zilele pentru evenimente deosebite erau reglementate in contractul colectiv de munca unic la nivel national care era obligatoriu oricarei societati indiferent de numarul de salariati.

Redam fragment din CCMUN pentru anii 2007 -2010:

In temeiul art. 61 din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pentru anii 2007 – 2010, incheiat conform art. 10 si 11 din Legea 130/1996, republicata, inregistrat la Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si familiei cu nr. 2.895 din 21 decembrie 2006, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a V-a, nr. 5cc din 29 ianuarie 2007, salariatii au dreptul la zile libere platite pentru evenimente deosebite in familie sau pentru alte situatii, dupa cum urmeaza:

a) casatoria salariatului – 5 zile;
b) casatoria unui copil – 2 zile;
c) nasterea unui copil – 5 zile + 10 zile daca a urmat un curs de puericultura;
d) decesul sotului, copilului, parintilor, socrilor – 3 zile;
e) decesul bunicilor, fratilor, surorilor – 1 zi;
f) donatorii de sange – conform legii;
g) la schimbarea locului de munca in cadrul aceleiasi unitati, cu mutarea domiciliului in alta localitate – 5 zile.

Salariatii au dreptul la 30 de zile de concediu fara plata, acordat o singura data, pentru pregatirea si sustinerea lucrarii de diploma in invatamantul superior. Acest concediu se poate acorda si fractionat, la cererea salariatului.

Pentru rezolvarea unor situatii personale, salariatii au dreptul la concedii fara plata.
Potrivit art. 3 din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pentru anii 2007 – 2010, clauzele contractelor colective de munca produc efecte pentru toti salariatii incadrati in toate unitatile din tara, indiferent de forma de capital (de stat sau privat, roman sau strain/mixt).

Astfel, pentru societatile infiintate anterior anului 2011 aceste clauze erau obligatorii.

Un raspuns oferit in mai 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Zile libere platite pentru evenimente deosebite":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".