Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite. Ce risca angajatorii care nu respecta legea?

23 /Sep2024
Zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite. Ce risca angajatorii care nu respecta legea?
Tags: zile libere platitezile libere evenimente deosebite

In cazul unor evenimente familiale deosebite, salariatii au dreptul la zile libere platite, care nu se includ in durata concediului de odihna, iar evenimentele familiale deosebite si numarul zilelor libere platite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern (art. 152 din Legea 53/2003 Codul muncii).

Astfel, in sectorul privat zilele libere platite sunt stabilite prin contractul colectiv de munca sau prin regulamentul intern, iar modalitatea de acordare trebuie stabilita tot prin aceste documente, indiferent de obiectul de activitate si programul de lucru.

Dar ce se intampla in cazul in care angajatorul nu a stabilit aceste zile libere prin CCM sau RI? Specialistii de la PortalCodulMuncii explica printr-un studiu de caz o astfel de situatie:

"Angajatorii din mediu privat sunt obligati sa acorde zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite ( ex. casatoria angajatului, casatoria unui copil, decesul sotului sau sotiei, ori al unei rude de pana la gradul al III-lea, inclusiv al sotului/sotiei acestuia), daca aceste zile nu sunt specificate in regulamentul intern al societatii si nici in contractul colectiv de munca? In cazul in care aceste zile ar trebui acordate si nu sunt acordate, care sunt consecintele?"

Raspunsul specialistilor: 

Asadar, beneficiaza de zile libere pentru evenimente familiale deosebite salariatii care au aceste drepturi negociate prin contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil.

40 de modele de Regulament Intern gata redactate - Folositi-le si evitati astfel amenzi de pana la 50.000 de lei! Inspectorii ITM verifica mereu existenta acestui act si modul cum este intocmit, detalii AICI >>>

In cazul in care la nivelul unei unitati nu exista un contract colectiv de munca aplicabil angajatorul va putea stabili acordarea acestor zile libere prin regulamentul intern.

Prin urmare, daca salariatii au dreptul la zile libere platite pentru evenimente deosebite rezulta ca angajatorul are obligatia sa le stabileasca prin contractul colectiv de munca daca exista un CCM la nivel de unitate, iar in lipsa acestuia prin regulamentul intern.

In sectorul bugetar, acordarea de zile libere platite salariatilor se poate face doar in temeiul unor prevederi legale. Astfel, pentru salariatii din administratia publica, din regiile autonome si din unitatile bugetare, art. 24 din H.G. nr. 250/1992 prevede acordarea urmatoarelor zile libere platite:

- pentru casatoria salariatului – 5 zile;
- pentru nasterea sau casatoria unui copil – 3 zile;
- pentru decesul sotului sau al unei rude de pana la gradul II a salariatului – 3 zile.

Angajatorii care nu au reglementat zilele libere pentru evenimente deosebite, apreciez ca o pot face intr-un dintre documentele mentionate. In cazul in care un salariat sesizeaza ITM-ul pentru neacordarea zilelor libere pentru evenimente deosebite angajatorul ar putea primi masura sa stabileasca care sunt zilele ce se acorda pentru evenimente deosebite si ar putea fi si sanctionat pentru nerespectarea prevederilor legislatiei muncii in temeiul art. 23 din Legea 108/1999 privind infiintarea si organizarea Inspectiei Muncii, cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei.

Totodata, in cazul savarsirii repetate de catre angajatori a unor abateri grave de la prevederile legislatiei muncii sau de la normele de securitate si sanatate in munca, Inspectia Muncii poate cere radierea persoanei juridice din registrul comertului (art. 26 din Legea 108/1999).

Un raspuns oferit in septembrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite. Ce risca angajatorii care nu respecta legea?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz

Atentie la hartuirea la locul de munca!

Protejati-va impotriva amenzilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Noutati legislative si studii de caz".