Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Precizare importanta privind incetarea contractului angajatilor aflati in perioada de proba

05 /Sep2022
Precizare importanta privind incetarea contractului angajatilor aflati in perioada de proba
Tags: incetare cim in perioada de probaperioada de proba

La incheierea contractului individual de munca, salariatii pot fi supusi unei perioade de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.

Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.

Asadar, in aceste perioade, contractul individual de munca poate inceta prin simpla manifestare de vointa, atat a salariatului, cat si a angajatorului. 
 
In practica judiciara s-a pus problema daca notificarea angajatorului privind incetarea contractului individual de munca in perioada de proba trebuie sa ajunga la salariat in perioada de proba sau este suficient sa fie emisa de angajator in aceasta perioada. 
 
Intr-o opinie s-a sustinut de instantele de judecata ca, pentru a interveni incetarea contractului in perioada de proba, este necesar ca notificarea scrisa sa fie comunicata salariatului in interiorul perioadei de proba.
 


Intr-o alta opinie s-a sustinut ca este suficienta emiterea notificarii pe perioada sau la sfarsitul perioadei de proba. Comunicarea notificarii dupa expirarea perioadei de proba nu atrage nulitatea deciziei de incetare a contractului de munca in temeiul dispozitiilor art. 31 Codul muncii.
 
In sedinta de unificare a practicii judiciare s-a hotarat ca, pentru a fi valabila incetarea contractului de munca, este necesar ca notificarea sa ajunga la salariat pana la incheierea perioadei de proba, cu mentiunea ca prin ajungerea la salariat urmeaza a fi avuta in vedere posibilitatea acestuia de a lua la cunostinta de continutul notificarii, si nu neaparat luarea efectiva la cunostinta a acestuia.
 
Daca salariatul refuza sa primeasca notificarea, angajatorul va folosi alte mijloace de comunicare. 
 
Intr-o speta judecata in luna iulie a anului 2021, Curtea de Apel Brasov a anulat notificarea emisa de angajator pentru lipsa dovezii de comunicare catre salariat. 
 
Angajatorul a sustinut ca a incercat comunicarea acestei notificari catre salariat, insa acesta a refuzat sa primeasca inscrisul respectiv. 
 
Curtea a retinut ca aceasta aparare este nefondata, avand in vedere ca, in cazul in care un salariat refuza primirea unui inscris din partea angajatorului, pentru care legea impune o dovada certa de comunicare, angajatorul este obligat sa initieze alte modalitati de comunicare prevazute de lege.

 
In concluzie, angajatorii trebuie sa emita si sa efectueze comunicarea notificarii de incetare a contractului individual de munca inauntrul perioadei de proba stabilite in contractul individual de munca. 

...mai multe spete, articole specializate si sfaturi de la experti in resurse umane poti gasi pe PortalResurseUmane >>>

 

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Precizare importanta privind incetarea contractului angajatilor aflati in perioada de proba":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".