Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Pasii care vor fi urmati la angajarea unui cetatean strain, in Romania

28 /Iul2022
Pasii care vor fi urmati la angajarea unui cetatean strain, in Romania
Tags: angajare cetatean straincodul muncii angajare

"Daca o firma din Romania vrea sa angajeze un macedonean in meseria de inginer, dar contractul sa fie cu timp partial, este posibil si care sunt pasii?"

Raspunsul specialistilor: 

In Legea nr. 53/2003 Codul muncii, la  art. 36, se prevede ca ”Cetatenii straini si apatrizii pot fi angajati prin contract individual de munca in baza autorizatiei de munca sau a permisului de sedere in scop de munca, eliberata/eliberat potrivit legii”.

Obtinerea documentelor mentionate la art. 36 din Codul muncii este reglementata prin Ordonanta Guvernului nr. 25/2014 privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei, cu modificarile si completarile ulterioare si prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul strainilor in Romania, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Etapele principale ce trebuie parcurse pentru realizarea tuturor formalitatilor de incadrare in munca ale unui strain, in cazul de fata cetatean macedonian, sunt urmatoarele:

1. Obtinerea avizului pentru angajare – este reglementata prin OG nr. 25/2014
2. Obtinerea vizei de lunga sedere pentru munca, a dreptului de sedere si eliberarea permisului de sedere - sunt reglementate prin OUG nr. 194/200

Scapati de AMENZI URIASE urmand regulile de aur pentru procesul de angajare!Evitati cele mai frecvente greseli! Va oferim "Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR" care include procedura completa la angajare si regulile referitoare la protectia datelor cu caracter personal, detalii AICI >>>

O prezentare a acestor etape ce trebuie parcurse se regaseste pe pagina de internet  Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale: https://mmuncii.ro/j33/index.php/ro/2014-domenii/munca/mobilitatea-fortei-de-munca/3829

Avand in vedere ca persoana in cauza este inginer este necesara recunoasterea diplomei acestuia in Romania proces care se realizeaza  prin Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor (CNRED) din cadrul Ministerului Educatiei https://cnred.edu.ro/ , care evalueaza si recunoaste actele de studii detinute de cetatenii  din statele non-UE, in vederea accesului pe piata fortei de munca din Romania.

Referitor la norma de munca, din prevederile OG nr. 25/2014 referitoare la obtinerea avizului de angajare, rezulta ca incadrarea in munca trebuie sa se faca cu norma intreaga, in baza unui contract de munca pe perioada determinata sau nedeterminata.

Un raspuns valabil la data de 25.07.2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Pasii care vor fi urmati la angajarea unui cetatean strain, in Romania":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".