Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Dosarul salariatului. Este OBLIGATORIU sa cuprinda si actele de studii?

11 /Ian2024
Dosarul salariatului. Este OBLIGATORIU sa cuprinda si actele de studii?
Tags: dosarul salariatuluidiploma studii angajaredosar personal al salariarului

"Diploma de studiu este un document ce trebuie sa se regaseasca obligatoriu la dosarul tuturor angajatilor sau putem renunta la a solicita viitorilor angajati acest document pentru anumite functii?

De exemplu, pentru functia de Functionar Informatii Clienti (422502), putem angaja fara diploma sau este necesara diploma de 8 clase/bacalaureat/ 12 clase, etc?"

Raspunsul specialistului: 

La art. 7 alin. (2) din HG nr. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor se prevad urmatoarele: ”Dosarul personal al salariatului cuprinde cel putin urmatoarele documente: actele necesare angajarii, contractul individual de munca, actele aditionale si celelalte acte referitoare la modificarea, suspendarea si incetarea contractelor individuale de munca, acte de studii/certificate de calificare, precum si orice alte documente care certifica legalitatea si corectitudinea completarii in registru.”

Atentie, ITM-ul solicita la control dosarele de personal ale salariatilor! Lipsa acestora se sanctioneaza cu amenda de 8.000 de lei!

Va oferim o lucrare cu toate documentele, gata intocmite, pe care trebuie sa le contina aceste dosare: Dosarul personal al salariatului, detalii AICI >>>

Avand in vedere aceasta prevedere legala, in opinia noastra, la dosarul de resurse umane al salariatului ar trebui sa se regaseasca acte de studii/de calificare.
De asemenea, desi Clasificarea ocupatiilor din Romania (COR) nu face o legatura directa intre ocupatii/functii si nivelul de studii/calificare, in opinia noastra, pe functia de Functionar Informatii Clienti cod 422502 nu poate fi angajata o persoana fara studii/fara diploma.

In descrierea Grupei de baza din COR - 4225 Functionari in birouri de informatii, in care se regaseste functia/ocupatia Functionar Informatii Clienti cod 422502 se mentioneaza urmatoarele responsabilitati specifice: ”functionarii in birourile de informatii raspund solicitarilor si plangerilor personale, scrise, prin posta electronica si celor prin telefon despre bunurile, serviciile si politicile organizatiei, furnizeaza informatii si indruma persoanele catre alte surse. Acestia sunt angajati in locatii care ii pun in contact direct cu clientii sau cu producatorii de bunuri ori servicii furnizate”.

Avand in vedere aceasta descriere a responsabilitatilor specifice functiei in cauza, apreciem ca salariatul ar trebui sa fie absolvent de studii liceale – cu sau fara Diploma de Bacalaureat.

Un raspuns oferit in septembrie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe sfaturi si raspunsuri de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane. 

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Dosarul salariatului. Este OBLIGATORIU sa cuprinda si actele de studii?":
Rating:

Nota: 4.94 din 5 din 9 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".