Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Cum se poate stabili daca incadrarea intr-o anumita functie necesita studii superioare?

11 /Mar2022
Cum se poate stabili daca incadrarea intr-o anumita functie necesita studii superioare?
Tags: incadrarea in functiestudii superioare functieclasificarea ocupatiilor din romania

"Va rog sa imi spuneti cum se poate stabili daca pentru incadrarea in anumite functie (ex: Manager proiect informatic, Analist, Specialist resurse umane, Specialist recrutare) este nevoie sau nu de studii superioare? Daca e nevoie de studii superioare, va rog sa ma ajutati si cu baza legala pentru raspuns."

Raspunsul specialistilor: 

Pentru a se stabili daca pentru incadrarea intr-o anumita functie este nevoie de studii superioare, facem precizarea ca la nivelul invatamantului superior exista la Autoritatea Nationala a Calificarilor un Registru National al Calificarilor din Invatamantul Superior in care puteti verifica corespondenta intre specializarea studiilor si codul ocupatiei din Clasificatia ocupatiilor din Romania (COR)- http://www.anc.edu.ro/registrul-national-al-calificarilor-din-invatamantul-superior-rncis/

Spre exemplu, functiile de manager proiect informatic (cod COR 251206) si  analist  (cod COR 251201). Specialist resurse umane si Specialist recrutare se regasesc in acest registru national.

In Clasificatia ocupatiilor din Romania aceste functii/ocupatii se regasesc la grupa majora 2 Specialisti in diverse domenii de activitate care sunt descrisi ca specialisti cu ocupatii intelectuale si stiintifice care dezvolta stocul existent de cunostinte, predau in mod sistematic si aplica teorii si concepte stiintifice sau artistice ori se angajeaza in orice combinatie a acestor activitati.

Desi Clasificatia ocupatiilor din Romania nu contine o corelatie directa intre nivelul/specialitatea studiilor absolvite si ocupatiile inscrise, din aceasta descriere a Grupei majore 2 rezulta ca pentru exercitarea ocupatiilor cuprinse implica nivel de studii superioare (intrucat este vorba de ocupatii intelectualle si stiintifice).

Acest aspect, corelat cu Registrul National al Calificarilor din Invatamantul Superior, reprezinta o modalitate de a determina daca pentru exercitarea unei ocupatii sunt necesare studii superioare.

Un raspuns oferit la data de 10.03.2022, de catre expertii de la PortalCodulMuncii >>>

 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Cum se poate stabili daca incadrarea intr-o anumita functie necesita studii superioare?":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".