Exista insa si cealalta fata a monedei care poate atrage dupa sine efecte negative, in contextul in care nu exista un plafon pentru accesarea indemnizatiei intermediate de noile prevederi, atrag atentia consultantii Deloitte, in analiza citata de Agerpres.
Odata cu OUG 132/2020 privind noile masuri de sustinere a fortei de munca si a angajatorilor se ofera posibilitatea de a reduce timpul de lucru al angajatilor pentru a reduce situatiile in care angajatorul apeleaza la concedieri.
"Masura este benefica pentru angajat si angajator, dar si pentru economie, per ansamblu. Cu ajutorul facilitatilor acordate de stat, companiile pot planifica pe termen scurt si mediu restructurarea activitatii, in functie de ciclicitatea economica si de evolutiile viitoare, iar piata muncii se poate mentine intr-un oarecare echilibru. Totusi, faptul ca actul normativ nu prevede un anumit plafon pentru accesarea acestei indemnizatii (precum cele care exista in cazul altor facilitati adoptate in contextul actual) ar putea avea si efecte adverse. Decontarea sumelor solicitate de angajatori, fara nicio limita, ar pune o presiune mare asupra bugetului asigurarilor de somaj", se transmite in materialul de opinie semnat de Crina Onut, Senior Consultant, Global Employer Services, Deloitte Romania, Ana Vlasceanu, Senior Associate, Reff & Asociatii | Deloitte Legal si Florentina Munteanu, Partener Reff & Asociatii | Deloitte Legal, potrivit Agerpres.
De asemenea, consultantii considera ca "ramane de vazut daca procedura de aplicare, care contine si modalitatea de decontare a sumelor de la bugetul de stat, si documentele justificative necesare etc., va aduce clarificari cu privire la plafonarea salariului brut pentru care se acorda facilitatea".
"Analizand un caz concret, un angajat din industria auto cu un salariu lunar de incadrare de 5.000 de lei brut, respectiv 2.925 de lei net, ar avea, dupa reducerea timpului de lucru cu 50% (la patru ore pe zi), un salariu brut de 2.500 de lei, respectiv un salariu net de 1.462 de lei, in timp ce costul total al angajatorului ar fi de 2.556 de lei. in cazul in care angajatorul aplica pentru facilitatea acordata de stat, salariul net al angajatului va fi de 2.559 de lei, iar costul total al angajatorului, de 2.598 de lei. in aceste conditii, angajatul, pentru un timp de lucru redus la jumatate, va incasa un salariu net cu doar aproximativ 13% mai mic fata de cel primit pentru un program obisnuit, de opt ore. Pe de alta parte, comparand cu remuneratia echivalenta unei reduceri de 50%, fara aplicarea Kurzarbeit, angajatul va beneficia de un salariu net mai mare cu 1.097 de lei, respectiv 75%, iar costurile angajatorului vor ramane aproximativ aceleasi", arata un exemplu concret din materialul Deloitte.
Hotararea de guvern privind normele de aplicare urmeaza sa fie aprobata in 30 de zile de la publicarea Ordonantei de Urgenta 132/2020.
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Aflati aici mai multe despre reducerea timpului de munca in conformitate cu OUG 132/2020!