Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Proba practica de lucru - ce conditii trebuie indeplinite?

03 /Ian2024
Proba practica de lucru - ce conditii trebuie indeplinite?
Tags: proba practicaverificare aptitudini

"Care este modalitatea prin care o persoana poate sustine o proba practica de lucru (fara a fi angajatul companiei), intr-un service auto/fabrica de productie autovehicule transport. Exista o serie de documentele care trebuie completate? Putem semna cu respectivul un acord de confidentialitate?"

Raspunsul specialistului: 

In opinia noastra, organizarea unei probe de lucru se poate realiza ca parte a recrutarii personalului prin organizarea unui proces de selectie care ar consta in depunerea, de catre candidatii la ocuparea unui loc de munca, a unui dosar cu documente: cerere de angajare, cartea de identitate, acte de studii/ de calificare, adeverinte/recomandari de la alti angajatori pentru experienta anterioara in munca, alte documente, urmata de realizarea unei examinari sub forma unei probe practice.

Proba practica - parte a interviului

Acesta proba practica consta in testarea modului in care candidatii duc la indeplinire operatiunile specifice unui lucrator in domeniul in care se face recrutarea si fiind vorba de un examen/test, apreciem ca poate dura atata timp cat este necesara executarea demonstrativa de catre fiecare candidat a fiecarei operatiuni de lucru care este supusa testarii, in fata persoanei/persoanelor care fac parte din comisia de recrutare/examinare.

La finalul examinarii prin proba practica ar trebui sa se intocmeasca un proces verbal in care sa se consemneze modul de desfasurare a probei practice, eventual notele/calificativele acordate fiecarui candidat si desemnarea candidatului/ candidatilor castigatori.

In urma acestui examen sub forma de proba practica, vor fi selectati si apoi angajati viitorii lucratori.
Pentru aceasta este nevoie sa publicati un anunt de recrutare a fortei de munca in care precizati: denumirea posturilor, calificarea necesara (daca este cazul),  tipul de contract de munca (perioada determinata/nedeterminata, norma intreaga/partiala), data pana la care se depun dosarele si unde se depun acestea, faptul ca se organizeaza o proba practica, data, ora si locatia unde se organizeaza proba.

Precizam ca acest mod de recrutare este folosit indeosebi de unitatile bugetare, care sunt obligate sa selecteze personalul prin concurs sau examen, dar este utilizat si de angajatori din domeniul privat care doresc sa selecteze/sa testeze personalul inainte de a-l incadra in munca.
Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, mai prevede o posibilitate de testare a capacitatilor profesionale si anume perioada de proba.

Verificarea aptitudinilor salariatului

Astfel la art. 31 alin. (1) din Codul muncii se prevede ca pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
In acest caz, practic se angajeaza persoana in cauza, iar in contractul individual de munca inscrieti durata perioadei de proba (exista o rubrica speciala in modelul contractului de munca) – durata de maxim 90 de zile.

In acesta perioada angajatorul poate evalua modul in care salariatul duce la indeplinire atributiile stabilite prin fisa postului, modul in care se adapteaza si se comporta la locul de munca.

La alin. (3) al art. 31 din Codul muncii se prevede ca pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
Astfel, daca in perioada de proba angajatorul este nemultumit de modul in care angajatul isi desfasoara activitatea poate inceta contractul de munca al acelei persoane, doar printr-o notificare pe care i-o comunicati, fara preaviz si fara a fi necesara motivarea notificarii. In mod similar si angajatul, daca este nemultumit de conditiile de munca, poate notifica angajatorului incetarea contractului fara preaviz si fara motivarea notificarii.

Un raspuns oferit in august 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Proba practica de lucru - ce conditii trebuie indeplinite?":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 6 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".