Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Testarea aptitudinilor viitorilor salariati, fara incheierea CIM - este legala?

28 /Sep2023
Testarea aptitudinilor viitorilor salariati, fara incheierea CIM - este legala?
Tags: testarea aptitudinilorprocedura de evaluare

"Va rog sa-mi precizati daca exista posibilitatea legala de a se testa aptitudinile viitorilor angajati ( pentru o zi sau 2 zile), fara a fi intocmit contract de munca si fara obligatia platii salariului pentru aceasta perioada."

Raspunsul specialistilor: 

Conform Legii nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare verificarea aptitudinilor salariatului se face pe durata perioadei de proba, care este reglementata tocmai pentru a oferi angajatorilor posibilitatea de a aprecia daca un salariat se potriveste sau nu cu cerintele unui loc de munca.

Procedura completa de evaluare a angajatilor, o lucrare realizata de specialistii Rentrop & Straton!

Contine explicatii detaliate despre obligatiile, dar si drepturile dvs., temeiuri legale, sanctiuni, sfaturi utile,  precum si modele gata redactate de fise de evaluare si de post, detalii AICI >>>
 
Astfel, la art. 31 alin. (1) se prevede ca pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.

In acesta perioada angajatorul poate evalua modul in care salariatul duce la indeplinire atributiile stabilite prin fisa postului, modul in care se adapteaza si se comporta la locul de munca.

La alin. (3) al art. 31 se prevede ca pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.

Astfel, in opinia noastra, pentru verificarea aptitudinilor salariatilor trebuie utilizata perioada de proba, nefiind legal ca persoanele sa desfasoare activitate la angajator, chiar si pentru o zi sau doua, fara contract de munca si fara a fi remunerati.

In practica, se mai intalneste si situatia in care, intr-o prima faza, se incheie un contract de munca pe perioada determinata (o perioada scurta), iar daca salariatul corespunde, acest contract este transformat in contract pe perioada nedeterminata; daca salariatul nu corespunde atunci relatiile de munca inceteaza la finalizarea perioadei contractuale.

Pentru testarea competentelor profesionale ale viitorilor salariati, anterior angajarii, puteti organiza un proces de recrutare, care sa implice si un examen/proba de lucru/proba practica.

Acesta proba practica consta in testarea, de catre persoanele care se ocupa cu recrutarea personalului, a modului in care candidatii duc la indeplinire operatiunile specifice locului de munca vizat, insa aceasta proba poate dura doar o perioada scurta de timp (o ora sau doua) si, la finalul ei, comisia de recrutare stabileste care dintre candidati a indeplinit cel mai bine sarcinile, urmand ca acea persoana sa fie selectata in vederea angajarii.

Un raspuns oferit in aprilie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe sfaturi si raspunsuri oferite de specialisti in legislatia muncii sau resurse umane.

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Testarea aptitudinilor viitorilor salariati, fara incheierea CIM - este legala?":
Rating:

Nota: 4.7 din 5 din 5 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".