Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Zile libere pentru parintii cu copii sub 12 ani, pe perioada inchiderii scolilor. Proiect de lege

10 /Mar2020 Exclusiv
Tags: proiect de legescoli inchise 22 martie coronaviruszile libere salariati copii

Un proiect de lege compus inca de anul trecut a ajuns in luna martie a.c. din nou pe masa autoritatilor, in contextul inmultirii cazurilor de Coronavirus si in tara noastra. Dat fiind faptul ca scolile vor fi inchise in perioada 11-22 martie a.c., proiectul propune sa se acorde zile libere acelor salariati care au copii cu varsta de pana in 12 ani.

In contextul in care se iau din ce in ce mai multe masuri de prevenire a raspandirii coronavirusului pentru a evita situatii similare celor din Italia in care au fost constatate brusc peste 1.000 de cazuri de imbolnaviri intr-un singur oras, autoritatile incearca sa aplice masuri din ce in ce mai drastice de preventie. 
 
O masura care se aplica deja o reprezinta inchiderea scolilor in perioada 11-22 martie 2020, cu posibilitatea prelungirii acestei perioade, daca va fi cazul. Pentru a veni in sprijinul parintilor care nu au cu cine sa isi lase copiii in acest interval in care scolile sunt inchise, a fost inaintat si un proiect de lege care ar obliga companiile sa dea liber unuia dintre parintii copilului care trebuie supravegheat. 
 
Proiectul pus initial pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor a fost retrimis la comisiile parlamentare, pentru o saptamana. Proiectul propune acordarea de zile libere pe toata perioada in care s-a decis inchiderea scolilor pentru unul dintre parintii cu copii cu varsta sub 12 ani. 
 
Potrivit documentului, zilele libere s-ar acorda pe toata perioada in care autoritatile decid inchiderea scolilor, si ar veni in contextul in care scolile vor fi inchise intre 11 si 22 martie, pentru a preveni raspandirea coronavirsului. De zilele libere, care ar urma sa fie suportate de angajatori din fonduri proprii, va beneficia unul dintre parintii cu copii de pana in 12 ani.
 
Proiectul de lege privind acordarea unor zile libere parintilor pentru supravegherea copiilor, in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant a fost adoptat de Senat in iulie 2019, iar marti a figurat pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor, in calitate de For decizional.
 
"Se acorda zile libere unuia dintre parinti pentru supravegherea copiilor, in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant unde acestia sunt inscrisi, ca urmare a conditiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situatii extreme decretate de catre autoritatile competente cu atributii in domeniu", se arata in proiectul de lege. Conform proiectului, cheltuielile cu zilele libere acordate parintilor revin exclusiv angajatorului. 
 
Aceasta posibilitate se acorda parintilor cu copii cu varsta sub 12 ani, inregistrati in cadrul unei unitati de invatamant, precum si parintilor cu copii cu dizabilitati, inscrisi la unitati de invatamant. 
 
 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Zile libere pentru parintii cu copii sub 12 ani, pe perioada inchiderii scolilor. Proiect de lege":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".