Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Aranjarea documentelor in dosarul personal al angajatului - exista o ORDINE care trebuie respectata?

23 /Nov2022
Aranjarea documentelor in dosarul personal al angajatului - exista o ORDINE care trebuie respectata?
Tags: dosar personal salariathg nr.905/2017acte dosar personal salariat

Va reamintim ca orice act care are legatura cu angajatul, indiferent ca este CV, fisa de instruire SSM sau o convocare pentru o cercetare disciplinara, trebuie sa se regaseasca in dosar personal al angajatului - intocmit in forma ceruta de lege.

"Exista vreo baza legala referitoare la aranjarea documentelor in dosarul personal al angajatului? Ma refer daca e obligatoriu sa fie puse toate cronologic sau pot sa fie documentele in functie de specificul lor, adica actele aditionale impreuna, deciziile la fel, etc. dupa un anumit opis."


Raspunsul specialistilor: 

La art. 7 alin.(1) si (2) din HG nr.905/2017 se stabileste ca:

Angajatorii prevazuti la art. 1 au obligatia de a intocmi un dosar personal pentru fiecare dintre salariatii incadrati cu contract individual de munca, de a-l pastra in bune conditii la sediul angajatorului sau, dupa caz, la sediul secundar daca este delegata competenta incadrarii personalului prin incheierea de contracte individuale de munca, precum si de a-l prezenta inspectorilor de munca, la solicitarea acestora.

(2) Dosarul personal al salariatului cuprinde cel putin urmatoarele documente: actele necesare angajarii, contractul individual de munca, actele aditionale si celelalte acte referitoare la modificarea, suspendarea si incetarea contractelor individuale de munca, acte de studii/certificate de calificare, precum si orice alte documente care certifica legalitatea si corectitudinea completarii in registru.

Lucrarea Dosarul personal al salariatului a fost actualizata cu model de contract individual de munca ce reflecta toate aceste modificari legislative ale contractului individual de munca.

Gasiti mai multe modele de contracte individuale de munca, actualizate cu noile clauze, reglementate de Legea nr. 283/2022, in Capitolul Angajarea in munca. Totodata, in Capitolul Legislatie gasiti Codul muncii actualizat la zi, DETALII AICI >>>

Prin urmare, in domeniul privat, legiuitorul stabileste in mod expres documentele ce alcatuiesc dosarul personal al fiecarui salariat, fara a interveni insa in organizarea angajatorului.

Asadar, modul in care sunt ordonate sau este alcatuit dosarul personal al fiecarui salariat ramane exclusiv la latitudinea fiecarui angajator, singura obligatie prevazuta de lege fiind aceea ca in respectivul dosar sa se regaseasca documentele mentionate expres la art. 7 alin.(2) sus-citat.

In domeniul public, documentele ce trebuie sa se regaseasca in dosarul profesional sunt explicitate in cuprinsul HG nr.432/2004, act normativ ce prevede in mod expres la art. 6 ca Documentele se indosariaza in dosarul profesional in ordinea cronologica a emiterii acestora.

Prin urmare, in domeniul public exista reglementare legala expresa ce prevede ordinea cuprinderii in dosarul profesional al fiecarui salariat a documentelor prevazute de lege, ce compun dosarul respectiv.

Un raspuns valabil in noiembrie 2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>

 

 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Aranjarea documentelor in dosarul personal al angajatului - exista o ORDINE care trebuie respectata?":
Rating:

Nota: 4.17 din 5 din 3 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".