Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Concediile fara plata sau de studiu intrerup contractul de internship?

10 /Mar2022
Concediile fara plata sau de studiu intrerup contractul de internship?
Tags: concediu fara plata internshipcontract internship

"In cazul contractelor de internship, concediile fara plata sau concediile de studii intrerup contractul de internship (si in acest caz, se prelungeste perioada de internship cu numarul de zile de concediu fara plata/studii)?"

Raspunsul specialistilor: 

Conform art. 21 din Legea 176/2018 privind internshipul:

Art. 21. – (1) Contractul de internship se suspenda daca internul se afla in concediu pentru incapacitate temporara de munca.
(2) Durata suspendarii contractului de internship nu se ia in considerare la calculul perioadei programului de internship.
(3) In situatia in care durata cumulata a suspendarilor este mai mare decat 1/3 din perioada programului de internship prevazuta in contractul de internship, acesta inceteaza de drept, fara a fi afectat dreptul organizatiei-gazda de a incheia un nou contract de internship pe perioada ramasa din programul respectiv sau de a incheia un nou contract de internship cu internul respectiv.
(4) Dupa incetarea motivelor care au determinat suspendarea contractului de internship, internul isi continua activitatea pana la acoperirea integrala a duratei prevazute in contractul de internship, cu exceptia situatiei prevazute la alin. (3).

Conform art. 23 din Legea 176/2018:

Art. 23. – Contractul de internship inceteaza in urmatoarele conditii:

a) la expirarea termenului stabilit in contract;
b) de comun acord;
c) cand organizatia-gazda isi inceteaza activitatea;
d) prin reziliere, de plin drept, in caz de neexecutare sau executare necorespunzatoare a obligatiilor prevazute in contractul de internship de catre una dintre parti, in masura in care, la notificarea adresata de partea lezata, partea in culpa nu depune diligentele necesare pentru executarea in mod corespunzator a obligatiilor ce ii revin potrivit obligatiilor contractuale, in termen de 5 zile de la primirea notificarii;
e) prin incheierea unui contract individual de munca intre parti, conform prevederilor Legii nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
f) prin denuntarea unilaterala de catre oricare dintre parti, in situatii justificate, pe baza unei notificari prealabile transmise cu cel putin 15 zile inainte de data propusa pentru incetare;
g) in situatia prevazuta la art. 21 alin. (3).

Conform art. 5:

Art. 5. – (1) Programele de internship se pot organiza oricand in decursul unei perioade neintrerupte de 12 luni.
(2) Durata unui program de internship este de maximum 720 de ore pe parcursul a 6 luni consecutive.
(3) Intre intern si organizatia-gazda se poate incheia un singur contract de internship.
(4) Prin exceptie de la prevederile alin. (3), intre intern si o organizatie-gazda se pot incheia mai multe contracte de internship, cu conditia ca acestea sa fie pentru programe de internship diferite, iar durata cumulata a acestora sa nu fie mai mare de 6 luni.
(5) Incheierea unui contract de internship in scopul de a evita incheierea unui contract individual de munca pentru efectuarea activitatii respective este interzisa, sub sanctiunea nulitatii absolute.

In concluzie, in situatia in care durata cumulata a suspendarilor este mai mare decat 1/3 din perioada programului de internship prevazuta in contractul de internship, acesta inceteaza de drept, fara a fi afectat dreptul organizatiei-gazda de a incheia un nou contract de internship pe perioada ramasa din programul respectiv sau de a incheia un nou contract de internship cu internul respectiv.

Un raspuns valabil la data de 08.03.2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>

 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Concediile fara plata sau de studiu intrerup contractul de internship?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".