Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Pensie anticipata partial. Incetarea CIM cand va avea loc?

25 /Aug2022
Pensie anticipata partial. Incetarea CIM cand va avea loc?
Tags: pensie anticipata partialincetare cim de dreptart 56 codul muncii

"Va rog sa imi spuneti cum procedez in situatia in care am primit in data de 18.08.2022 informare de la casa de pensii cu privire la emiterea deciziei de admitere privind acordarea pensiei anticipata partiala pentru o angajata a regiei.

 Se impune incetarea de drept a CIM cf art. 56 alin (1) lit. (c) din Codul muncii in termen de 5 zile de la data la care am primit noi informarea, sau sunt alte demersuri de indeplinit din partea salariatei in cauza, respectiv exprimarea optiunii in scris cu privire la continuarea activitatii? Mentionez ca salariata are programat concediu de odihna incepand cu data de 22.08.2022."

Raspunsul specialistilor: 

Conform art. 56 alin. (1) din Codul muncii

Contractul individual de munca existent inceteaza de drept

c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare sau, cu caracter exceptional, pentru salariata care opteaza in scris pentru continuarea executarii contractului individual de munca, in termen de 30 de zile calendaristice anterior implinirii conditiilor de varsta standard Å?i a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, la varsta de 65 de ani; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare; la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca in cazul invaliditatii de gradul I sau II;

Conform alin. (2) al aceluiasi articol:

(2) Pentru situatiile prevazute la alin. (1) lit. c)- j), constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.

Astfel, contractul individual de munca a incetat la data de 18 august 2022, data la care angajatorului i-a fost comunicata decizia de pensie. In termen de 5 zile lucratoarede la data instiintarii de catre casa de pensii, angajatorul emite decizie prin care constata ca a incetat contractul individual de munca la data de 18 august 2022.

Salariata nu mai poate beneficia de concediu de odihna deoarece a intervenit incetarea de drept a contractului individual de munca.
 
Un raspuns valabil la data de 22.08.2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Pensie anticipata partial. Incetarea CIM cand va avea loc?":
Rating:

Nota: 4.45 din 5 din 10 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".