Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Totul despre pensionare anticipata si pensia pentru limita de varsta in 2021-2023

06 /Aug2021
Totul despre pensionare anticipata si pensia pentru limita de varsta in 2021-2023
Tags: pensie limita de varstapensie anticipata partialalegea 127/2019

Pensia pentru limita de varsta se cuvine persoanelor care indeplinesc, cumulativ conditiile privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare. Varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5 la Legea nr. 263/2010 privind sistemul public de pensii diferentiat pentru femei si barbati.


 
De principiu, pensia pentru limita de varsta poate fi cumulata cu orice venit cu exceptia veniturilor salariale realizate de femeile care au optat pentru continuarea activitatii. Astfel, femeile pot opta sa isi continue activitatea pana la implinirea varstei de 65 aniin baza aceluiasi contract individual de munca, dar nu vor putea sa cumuleze pensia pentru limita de varsta cu veniturile salariale pana la implinirea acestei varste. 

Interdictia de a cumula pensia cu salariul pana la implinirea varstei de 65 ani rezulta din decizia Curtii Constitutionale nr. 387/2018. 
 
Optiunea de a continua activitatea trebuie sa fie exprimata printr-o notificare transmisa angajatorului cu cel putin 30 de zile calendaristice anterior implinirii conditiilor de varsta standard  si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare.  Daca se opteaza pentru continuarea activitatii nu se incheie un alt contract individual de munca. 
 
Atat femeile cat si barbatii pot beneficia de pensie anticipata cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare daca au realizat un stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare. La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate nu se iau in considerare perioadele asimilate.
 
In prezent pensia anticipata si cea anticipata partial nu pot fi cumulate cu veniturile salariale realizate in baza unui contract individual de munca. 
 
Incepand cu anul 2023, la intrarea in vigoare a Legii 127/2019, pensiile anticipate devin pensii pentru limita de varsta. Persoanele care depasesc stagiul complet de cotizare cu cel putin 8 ani vor putea sa se pensioneze pentru limita de varsta cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare. Totodata, pensiile anticipate stabilite conform Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice vor deveni pensii pentru limita de varsta si se vor recalcula, prin adaugarea perioadelor asimilate nevalorificate la stabilirea pensiei si a eventualelor stagii de cotizare realizate pana la data recalcularii.
 
Tot la data intrarii in vigoare a Legii 127/2019,  pensia anticipata partial cuvenita conform Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice  va deveni pensie anticipata. Acest tip de pensie se va acorda, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare precum si celor care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 8 ani. 

 
 
Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Totul despre pensionare anticipata si pensia pentru limita de varsta in 2021-2023":
Rating:

Nota: 4.34 din 5 din 25 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".