Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Reprezentant al salariatilor - poate fi o persoana din departamentul de resurse umane?

15 /Mai2024
Reprezentant al salariatilor - poate fi o persoana din departamentul de resurse umane?
Tags: reprezentant al salariatilorreprezentant al salariatilor functie de conducere

"As dori sa stiu daca un angajat care ocupa functia la departamentul de resurse umane (post de recrutare, specialist HR, sau alta pozitie) poate sa fie ales ca si reprezentant al salariatilor si sa reprezinte interesele angajatilor in sedintele de negociere a contractelor colective de munca?"

Raspunsul specialistului: 

Legea dialogului social nr. 367/2022, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede la art. 58 alin. (4) urmatoarele: ”(4) Persoanele care ocupa functii de conducere care asigura reprezentarea administratiei in raporturile cu angajatii/lucratorii sau care participa la decizia conducerii intreprinderii la nivelul unitatii nu pot fi alesi ca reprezentanti ai angajatilor/lucratorilor.”

Atentie, ITM-ul solicita la control dosarele de personal ale salariatilor! Lipsa acestora se sanctioneaza cu amenda de 8.000 de lei!
Va oferim o lucrare cu toate documentele, gata intocmite, pe care trebuie sa le contina aceste dosare: Dosarul personal al salariatului, detalii AICI >>>

Observam ca aceasta interdictie se refera la doua situatii: aceea in care persoana cu functie de conducere asigura reprezentarea administratiei in raporturile cu angajatii si aceea in care persoana cu functie de conducere participa la luarea deciziilor conducerii la nivelul unitatii. Scopul acestei inderdictii din lege este de a se asigura reprezentarea corecta a salariatilor astfel incat trebuie analizat daca persoana ar putea reprezenta in mod real angajatii si interesele acestora in raport cu angajatorul sau, mai degraba, prin functia si atributiile detinute, este mai atasata de conducerea de nivel superior a societatii.

Insa, in cazul prezentat de dumneavoastra, intelegem ca nu este vorba de persoana care conduce departamentul de resurse umane, ci de o persoana cu o functie de executie. 

Interdictia stabilita prin lege se refera doar la persoane cu functia de conducere, astfel incat, de principiu, un salariat cu functie de executie din cadrul departamentului resurse umane poate fi ales ca reprezentant al salariatilor.

Un raspuns oferit de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Reprezentant al salariatilor - poate fi o persoana din departamentul de resurse umane?":
Rating:

Nota: 3.5 din 5 din 3 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".