Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Adeverinta concediu medical de la fostul angajator. Calcul zile concediu medical

19 /Aug2021
Tags: adeverinta de concediu medicaldeclarare concediu medicaladeverinta angajator

In cadrul unei societati, un angajat a lucrat timp de 4 luni si a avut 5 zile de concediu medical. Din adeverinta de concediu medical de la fostul angajator rezulta ca a mai avut alte 5 zile de concediu medical in luna ianuarie a acestui an. Cum ar trebui sa specificam in adeverinta: numarul de zile de concediu medical in ultimele 10/24 luni este de 10 zile sau numarul de zile de concediu medical in ultimele 4/24 luni este de 5 zile?

 

Raspunsul specialistului:

Conform art. 34 alin. (1) din Normele de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, in vederea acordarii certificatelor de concediu medical, platitorii de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate au obligatia sa elibereze asiguratului adeverinte, pe suport hartie sau prin mijloace de transmitere la distanta, din care sa rezulte numarul de zile de concediu medical pentru incapacitate temporara de munca avute in ultimele 12/24 de luni, dupa caz, conform modelului prevazut in anexa nr. 7. 

Calcul zile concediu medical

Astfel, angajatorul trebuie sa mentioneze in adeverinta numarul de zile de concediu medical pentru incapacitate temporara de munca avute in ultimele 12/24 de luni inclusiv zilele realizate la alt angajator intrucat textul citat nu distinge dupa cum sunt realizate la el sau la alt angajator in decursul perioadei de  12/24 de luni.

Prin urmare, daca angajatorul curent are adeverinta de la angajatorul precedent din care rezulta numarul de zile de concediu medical de care a beneficiat salariatul la acest angajator precedent, angajatorul curent va mentiona in adeverinta inclusiv aceste zile, in speta prezentata se vor mentiona 10 zile.


Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro >>

 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Adeverinta concediu medical de la fostul angajator. Calcul zile concediu medical":
Rating:

Nota: 4.46 din 5 din 14 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".