Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Contracte part time: OUG 16/2022 a adus o modificare radicala a Codului Fiscal!

30 /Aug2022
Contracte part time: OUG 16/2022 a adus o modificare radicala a Codului Fiscal!
Tags: contracte cu timp partialoug nr. 16/2022contract part time

Va reamintim ca recenta OUG nr. 16/2022, emisa pe 15 iulie, aduce o modificare esentiala in domeniul relatiilor de munca! Astfel, incepand cu 1 august, in cazul salariatilor care au contracte cu timp partial, angajatorii sunt obligati sa achite CAS si CASS la nivelul salariului minim brut pe economie, nu proportional cu salariul efectiv, asa cum se intampla acum.

Concret, ei trebuie sa achite contributii de pensii si sanatate in suma de 893 de lei, adica la nivelul salariului minim brut pe tara (2.550 de lei), indiferent ca salariatul lucreaza doar 2 ore sau 4 ore pe zi! Se ajunge astfel in situatii absurde, cand respectivele contributii pot fi mai mari decat salariul in sine, specificat in contractul cu timp partial! 


 
Mai mult, ordonanta prevede expres ca diferenta dintre contributiile sociale raportate la numarul de ore lucrate de angajat si cele raportate la salariul minim brut va fi suportata de catre angajator.

IMPORTANT!

Cel mai bine puteti intelege implicatiile acestei masuri urmarind exemple de calcul si studii de caz, care va vor arata limpede ce inseamna, pentru angajatori, aceasta modificare a Codului Fiscal! Astfel de informatii va sunt oferite in cadrul webinarului Contractul de munca cu timp partial - Noutati legislative sustinut de expertul Rodica Mantescu, detalii aici >>>


Un exemplu de neclaritate majora pe care o aduce aceasta masura!


OUG nr. 16/2022 prevede ca majorarea contributiilor nu se aplica in cazul catorva categorii de salariati cu contracte cu timp partial - elevi, studenti cu varsta pana in 26 de ani, ucenici, persoane cu dizabilitati, sau alte categorii de persoane carora prin lege li se recunoaste posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore/zi, anumite categorii de pensionari, precum si in cazul salariatilor care au mai multe contracte de munca si realizeaza cumulat venituri sau asimilate, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul de baza minim brut pe tara. 
 
Dar, in aceasta ultima situatie, ce se intampla daca valoarea cumulata a contractelor NU este egala cu salariul de baza minim brut pe tara? Mai exact, in cazul unui salariat care are mai multe contracte cu timp partial, la mai multi angajatori, care dintre acesti angajatori plateste contributii majorate, aferente salariului minim? Toti?!?
 
Mai multe asemenea exemple de neclaritati practice va sunt prezentate in cadrul webinarului Contractul de munca cu timp partial - Noutati legislative, detalii aici >>>


Ce urmareste Guvernul prin aceasta majorare a contributiilor?

 
Oficial, masura are in vedere 3 lucruri:

  1. Sa descurajeze angajatorii care incheie contracte cu norma partiala pentru a plati Statului taxe mai mici.
  2. Sa protejeze categoriile de salariati vizate, asigurandu-le dreptul la pensie si la servicii medicale in sistemul public. 
  3. Sa elimine inechitatile fata de angajatorii care incheie contracte individuale de munca cu timp normal si care asigura salariul minim brut pe tara propriilor salariati.

 
Practic, insa, nu este vorba decat de o noua sursa de sporire a incasarilor bugetare.
Sunt circa 370.000 salariati activi care au contracte cu timp partial si care intra, deci, sub efectele acestei masuri. Cresterea obligatiilor de plata CAS si CASS ale angajatorilor pentru toti acesti salariati urmeaza sa aduca venituri bugetare deloc de neglijat.


Cum va afecteaza pe dvs. aceasta masura?
 
Evident, ca orice modificare a Codului Fiscal, si aceasta este foarte importanta! 
Asigurati-va ca ii intelegeti exact implicatiile, precum si modul in care va afecteaza din punct de vedere fiscal-contabil, participand la webinarul sustinut de expertul Rodica Mantescu, detalii aici >>>


Iata temele abordate in cadrul webinarului:

Clauze specifice contractului individual de munca cu timp partial. Reglementarea programului de lucru.
Interdictia de a efectua ore suplimentare. Dificultati si riscuri. 
Durata muncii. Cazuri in care durata muncii este mai mica de 8 ore/zi si 40 ore/saptamana dar contractul individual de munca este cu norma intreaga;
Contributii sociale de la 01 august 2022. Modalitatea de stabilire a bazei de calcul a contributiilor sociale. Ce persoane sunt exceptate de la plata contributiilor sociale la salariul de baza minim brut pe tara? 
Stabilirea indemnizatiilor medicale in cazul salariatilor care nu au un program zilnic. 


Webinarul Contractul de munca cu timp partial - Noutati legislative va va ajuta sa intelegi perfect noua ordonanta, iar pretul este IMBATABIL, detalii aici >>>

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Contracte part time: OUG 16/2022 a adus o modificare radicala a Codului Fiscal!":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".