Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Greseli pe care le puteti face la redactarea unui anunt de angajare

31 /Dec2020
Greseli pe care le puteti face la redactarea unui anunt de angajare
Tags: greseli anunt angajareo.g. nr. 137/2020cerintele postului

Ati decis ca aveti nevoie de un nou om in firma. Incepand din acest moment se declanseaza un proces destul de laborios si chiar stresant, pentru ca nu este deloc usor sa gasiti persoana potrivita, cu care sa lucrati ani buni de acum inainte. In plus, trebuie sa tineti cont si de faptul ca acest proces este reglementat de anumite acte normative si ca va puteti trezi usor ca, incercand sa va gasiti un angajat, incalcati legea.

Prima etapa pentru a va gasi un om este sa redactati un anunt de angajare sau, intr-o exprimare mai juridica, sa lansati oferta de incheiere a contractului de munca. O mica paranteza aici: trebuie sa stiti foarte bine ce doriti de la viitorul angajat, care sunt cerintele exacte ale postului, pentru ca asa veti evita neclaritatile in anuntul de angajare si eventualele neplaceri ulterioare. Cerintele postului trebuie stabilite fara echivoc chiar daca este vorba despre "un om bun la toate".



Revenind la anunt, acesta poate fi adresat: 1) tuturor (este public), 2) unei persoane determinate sau 3) unui grup determinat de persoane. Precizarea este importanta, deoarece uneori legea insasi stabileste sfera persoanelor carora trebuie sa li se adreseze oferta. Un exemplu in acest sens: oferta pentru ocuparea unui loc de munca cu norma intreaga va fi facuta mai intai celor care muncesc deja in cadrul companiei, dar au contracte cu timp partial.

Intervine apoi cea mai importanta interdictie privind anuntul de angajare: nu aveti voie sa impuneti conditii discriminatorii!
Dupa cum ati remarcat deja, in prezent, principiul non-discriminarii a parasit perimetrul strict al raporturilor cu autoritatile publice sau cu alte entitati si a inceput sa intre in viata obisnuita, de zi cu zi, in raporturile sociale nejuridice (formule de adresare, comportament, atitudine).

Cu atat mai mult, oferta de incheiere a unui contract de munca trebuie deci redactata de o  maniera care sa nu poata fi interpretata ca fiind discriminatorie. O.G. nr. 137/2020 prevede ca nu se pot exercita discriminari in ceea ce priveste: dreptul la munca, libera alegere a ocupatiei, conditiile de munca echitabile si satisfacatoare, protectia impotriva somajului, un salariu egal pentru munca egala, o remuneratie echitabila si satisfacatoare, dreptul de a infiinta sindicate si de afiliere la un sindicat.
In aceste conditii, cum trebuie redactat anuntul de angajare?

Simplu, toate conditionarile precizate in anunt trebuie sa fie legate strict de activitatea pe care urmeaza sa o desfasoare salariatul. Astfel, pentru un post ce presupune munca fizica grea, nu veti scrie „Angajam barbati sub 35 de ani“, ci „Angajam persoane apte sa desfasoare o munca fizica foarte solicitanta“. Asemenea formulari ies din sfera discriminarii.

Ramanand tot la conditionari legate strict de activitatea pe care urmeaza sa o desfasoare salariatul, uneori intervin chiar prevederile legale. De exemplu, conditia de a cunoaste bine limba romana (scris si vorbit) este prevazuta in mod expres pentru ocuparea unei functii publice (art. 54 lit. b) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici.

Asadar, nu constituie discriminare impunerea unor conditii speciale privitoare la studii, capacitate fizica sau intelectuala, cunoasterea de limbi straine etc., in schimb in niciun caz si pentru niciun post nu poate fi admisa excluderea unei categorii etnice de la ocuparea locului de munca.

La ce sanctiune va puteti astepta daca incalcati prevederile O.G. nr. 137/2000?

Actele de discriminare constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda intre 200 lei si 2.000 lei, daca discriminarea vizeaza o persoana fizica, respectiv cu amenda intre 400 lei si 4.000 lei, daca discriminarea vizeaza un grup de persoane sau o comunitate.

Aceste fapte pot constitui chiar infractiuni. Astfel, ingradirea de catre un functionar public a folosintei sau a exercitiului drepturilor vreunui cetatean ori crearea pentru acesta a unor situatii de inferioritate pe temei de nationalitate, rasa, gen sau religie se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 5 ani (art. 316 din Codul penal – Legea nr. 301/2004). In afara acestei sanctiuni, persoanele discriminate au dreptul sa pretinda despagubiri proportional cu prejudiciul suferit, precum si restabilirea situatiei anterioare discriminarii sau anularea situatiei create prin discriminare.

Articol extras din editia lunii noiembrie a Revistei romane de legislatia muncii, salarizare si ReviSal

Pentru mai multe informatii despre Revista romana de legislatia muncii, salarizare si ReviSal, click AICI!

 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Greseli pe care le puteti face la redactarea unui anunt de angajare":
Rating:

Nota: 3.63 din 5 din 4 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".