Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Raport tendinte in piata muncii. Cum sta Romania la flexibilitate si munca de acasa?

29 /Iun2020
Tags: resurse umaneadecco groupinvatare continuamunca de acasaflexibilitatea muncii

Adecco Group a lansat recent raportul bianual Inovantage prin care prezinta domeniile care necesita investitii pentru imbunatatirea aspectelor privind forta de munca. Punctul de interes revine asupra regiunii MENA (inclusiv Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Croatia, Romania, Bulgaria, Serbia, Grecia, Turcia si Emiratele Arabe Unite) si asupra Europei Central.

Conform datelor din raport, noile angajari au dus la o crestere a competitivitatii, iar la capitolul costuri cu forta de munca, citeaza Wall-street.ro, tarile din Europa Centrala si de Est sunt lideri la nivelul Uniunii Europene.Trecerea de la un model cu salarii mici in asigurarea competitivitatii necesita o crestere a productivitatii si lucratori mai bine calificati.



In Romania nu se vad inca schimbari semnificative in ce priveste flexibilitatea programului de lucru sau munca de acasa. Conform aceleiasi surse, in perioada 2018-2019, doar 0.4% din romani lucrau de acasa si numai 6% aveau contracte cu timp partial de munca. 

Chiar daca in timpul starii de urgenta au crescut aceste procente, ridicarea restrictiilor a facut ca cifrele sa se apropie de cotele din anii trecuti, fara ca angajatorii sa dea dovada, in marea majoritate, de o deschidere mai mare fata de aceste posibilitati (munca la domiciliu, telemunca, ore de munca flexibile etc.). Media europeana, potrivit sursei citate, insumeaza un procent de 5.2% pentru munca de acasa si 19% contracte part-time. 

Slovenia si Grecia sunt tari care depasesc semnificativ Romania in ce priveste aceasta medie, chiar daca nici ele nu se apropie de procentele inregistrate la nivel european.

Romania se afla pe ultimul loc cand vine vorba de investitii in invatare pe tot parcursul vietii, astfel ca doar "0.9% din adultii din Romania au participat intr-un proces de invatare continua (2018), comparativ cu 29.2% - Suedia, 11.1% - media europeana si 11.4% - Slovenia (cea mai bine clasata tara din regiune)", scrie Wall-Street.ro.

Adecco Romania este cel mai mare jucator din domeniul resurselor umane si gestioneaza peste 4.000 de persoane angajate temporar si deserveste zilnic peste 700 de clienti. Echipa Adecco numara in Romania mai mult de 140 de persoane, iar serviciile oferite au o plaja foarte larga, de la recrutare si selectie, la outsourcing, recrutare in masa, dar si outplacement si training.

 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Raport tendinte in piata muncii. Cum sta Romania la flexibilitate si munca de acasa?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".