Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

CIM cu timp partial. Facilitatile pentru suma de 200 lei se aplica si la aceste contracte?

19 /Dec2022
CIM cu timp partial. Facilitatile pentru suma de 200 lei se aplica si la aceste contracte?
Tags: cim cu timp partialcontracte part timemajorare 200 lei contract part time

Va reamintim ca noile masuri adoptate in privinta contractelor de munca cu timp partial au scopul descurajarii angajatorilor care, in incercarea de a reduce sarcina fiscala, incheie contracte de munca part-time in situatii in care activitatea desfasurata ar presupune un program normal de munca.

In vederea eliminarii unei astfel de practici, a „muncii la gri”, la determinarea bazei lunare de calcul al contributiei de asigurari sociale si al contributiei de asigurari sociale de sanatate, datorate de angajatori sau persoanele asimilate acestora, pentru veniturile realizate in baza contractelor individuale de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, inclusiv in cazul celor care prevad plata in acord, se ia lua in calcul salariului minim brut pe tara garantat in plata. 

Impozitarea contractelor part-time in 2022, explicatiile specialistilor AICI >>>

"O firma are angajati part time cu ora/zi si doi cu 10 ore/luna.Toti sunt angajati la alte unitati cu 8 ore.Vom mari salariul din ianuarie si vrem sa stim daca aceste contracte beneficiaza de reducerea de 200 lei?"

Raspunsul specialistilor: 

Conform art. XXXVII din OUG 168/2022 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative:

(1) Prin derogare de la prevederile art. 78, art. 139 alin. (1), art. 140, art. 157 alin. (1) si ale art. 2204 alin. (1) din Legea 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, incepand cu data de 1 ianuarie 2023, in cazul salariatilor care desfasoara activitate in baza contractului individual de munca, incadrati cu norma intreaga, la locul unde se afla functia de baza, nu se datoreaza impozit pe venit si nu se cuprinde in baza lunara de calcul al contributiilor sociale obligatorii suma de 200 lei/luna, reprezentand venituri din salarii si asimilate salariilor, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii: (…..)

Astfel cum puteti observa, una dintre conditiile necesare pentru a beneficia de facilitatile pentru suma de 200 lei este aceea ca salariatii sa isi desfasoare activitatea in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga la functia de baza.

Astfel, facilitatile se aplica doar in cazul contractelor individuale de munca cu norma intreaga la functia de baza. Contractele cu fractiune de norma nu beneficiaza de facilitatile pentru suma de 200 lei.

Un raspuns valabil in decembrie 2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>

 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "CIM cu timp partial. Facilitatile pentru suma de 200 lei se aplica si la aceste contracte?":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 6 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".