Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Popririle depasesc suma urmarita. Cum procedeaza angajatorul?

30 /Oct2020
Popririle depasesc suma urmarita. Cum procedeaza angajatorul?
Tags: popriri salariatexecutare silitatertul popritpoprire salariuretinere cota salariu

In conditiile in care salariatul are 3 popriri sosite pe numele sau, care este cota care se poate retine din salariu? Daca este o cota de 50%, acest procent se imparte la 3 in mod egal pentru toti cei 3 executori?

 

Raspunsul specialistului: 

Conform art. 789 din Codul de procedura civila:
In cazul in care sunt infiintate mai multe popriri si sumele pentru care s-a dispus infiintarea popririi depasesc suma urmaribila din veniturile debitorului, tertul poprit, in termen de 5 zile de la comunicarea popririi, va retine si va consemna suma urmaribila, instiintandu-i pe executorii judecatoresti care au infiintat popririle, dispozitiile art. 654 aplicandu-se in mod corespunzator.

Cand, privitor la aceleasi bunuri, se efectueaza mai multe executari silite de catre executori judecatoresti diferiti, instanta de executare in circumscriptia careia a inceput prima executare, la cererea persoanei interesate sau a oricaruia dintre executori, le va conexa, dispunand sa se faca o singura executare de catre executorul judecatoresc care a indeplinit actul de executare cel mai inaintat, iar daca executarile sunt in acelasi stadiu, de catre executorul judecatoresc care a inceput cel dintai executarea.


In cazul in care dispune conexarea executarilor, instanta, prin incheiere, se va pronunta si asupra cheltuielilor de executare efectuate pana in momentul conexarii. Totodata, instanta va dispune trimiterea dosarelor conexate la primul executor.
Dupa conexare, procedura de executare va continua de la actul de urmarire cel mai inaintat.

Desistarea, dupa conexare, a oricaruia dintre creditorii urmaritori nu va putea sa impiedice continuarea executarii de la actul de executare cel mai inaintat.

In cazul executarilor silite aflate pe rolul aceluiasi executor, conexarea se va dispune de executor, prin incheiere data cu citarea partilor, executorul pronundu-se si asupra cheltuielilor de executare efectuate pana in momentul conexarii (art. 654 C pr. civ.).
Astfel, distribuirea se va face de catre executorul judecatoresc competent si nu de catre tertul poprit.

In concluzie, in cazul in care sunt infiintate mai multe popriri si sumele pentru care s-a dispus infiintarea popririi depasesc suma urmaribila din veniturile debitorului, tertul poprit, in termen de 5 zile de la comunicarea popririi, va retine si va consemna suma urmaribila, instiintandu-i pe executorii judecatoresti care au infiintat popririle.

Raspuns oferit de Gabriela Dita, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro
 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Popririle depasesc suma urmarita. Cum procedeaza angajatorul?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".