Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Prima de incadrare si prima de instalare - ce trebuie sa stie absolventii?

05 /Sep2023
Prima de incadrare si prima de instalare - ce trebuie sa stie absolventii?
Tags: prima de instalareprima de incadrarelegea nr. 76/2002

Absolventii care nu s-au inregistrat la AJOFM/AMOFM in termen de 60 de zile de la absolvire, se pot inscrie in evidenta agentiei de ocupare a fortei de munca din raza careia au domiciliul/resedinta pentru a beneficia de pachetul de masuri active de stimulare a ocuparii: informare si consiliere profesionala, medierea muncii, cursuri de formare profesionala, prima de insertie. De asemenea, exista diferite alte masuri de sustinere si stimulare a ocuparii (prime de mobilitate, de activare etc.).

Potrivit prevederilor Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, absolventii institutiilor de invatamant si absolventii scolilor speciale, in varsta de minimum 16 ani, se inregistreaza la agentiile pentru ocuparea fortei de munca din raza carora isi au domiciliul si se angajeaza cu norma intreaga pentru o perioada mai mare de 12 luni, beneficiaza de o prima de insertie egala cu de 3 ori valoarea indicatorului social de referinta (ISR) in vigoare la data incadrarii (ISR - 598 lei).

Prima de incadrare se acorda pe o perioada de 12 luni absolventilor inregistrati in baza de date a AMOFM/AJOFM care se incadreaza, potrivit legii, intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 15 km de localitatea in care isi au domiciliul sau resedinta.

Prima de instalare - se acorda si tinerilor absolventilor inregistrati in baza de date a AJOFM care se incadreaza in munca, cu norma intreaga, pentru o perioada de cel putin 12 luni, intr-o alta localitate situata la o distanta mai mare de 50 km fata de localitatea in care isi au domiciliul sau resedinta si ca urmare a acestui fapt, isi schimba domiciliul sau isi stabilesc resedinta in localitatea respectiva sau in localitatile invecinate acesteia.

Prima de relocare se acorda tinerilor absolventilor inregistrati ca someri la agentiile pentru ocuparea fortei de munca care se incadreaza in munca, pentru o perioada de cel


putin 12 luni, potrivit legii, intr-o alta localitate situata la o distanta mai mare de 50 km fata de localitatea in care isi au domiciliul sau resedinta si, ca urmare a acestui fapt, isi schimba domiciliul sau isi stabilesc resedinta in localitatea respectiva sau in localitatile invecinate acesteia.

Prima de activare se acorda tinerilor absolventilor inregistrati in baza de date a AJOFM, de cel putin 30 de zile, care nu beneficiaza de indemnizatie de somaj, in situatia in care se angajeaza cu norma intreaga, pentru o perioada mai mare de 3 luni, ulterior datei inregistrarii la agentiile pentru ocuparea fortei de munca si este in valoare de 1.000 de lei.

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Prima de incadrare si prima de instalare - ce trebuie sa stie absolventii?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 6 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".