Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

CCC constituie perioada asimilata pentru indemnizatia de somaj?

26 /Mar2024
CCC constituie perioada asimilata pentru indemnizatia de somaj?
Tags: indemnizatia de somajccc stagiu cotizare somajconcediu crestere copil

"O salariata care s-a intors in ianuarie din CCC si-a dat demisia si s-a angajat in alta parte: poate beneficia de indemnizatie de somaj avand doar 2 luni lucrate, postul urmeaza sa se desfiinteze, iar inainte a fost in CCC?

 Perioada de 2 ani crestere copil, constituie stagiu pentru a putea beneficia de indemnizatie de somaj?"

Raspunsul specialistilor: 

Conform art. 36 alin. (3) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG 111/2010 aprobate prin HG 52/2011:

GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu. Indiferent ca este vorba despre un concediu medical, de ingrijitor, de risc maternal, de acomodare, de odihna, fara plata etc. – aici aflati raspunsul dorit, detalii AICI >>>

(3) Perioada in care o persoana beneficiaza de drepturile prevazute la art. 2 alin. (1), art. 5, art. 9 alin. (4) si art. 31 din ordonanta de urgenta constituie perioada asimilata stagiului de cotizare in sistemul asigurarilor pentru somaj si se are in vedere la stabilirea perioadei de acordare a indemnizatiei de somaj si a cotelor procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare realizat in sistemul asigurarilor pentru somaj conform art. 39 alin. (1) si (3) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, cu respectarea stagiului minim de cotizare in sistemul asigurarilor pentru somaj prevazut la art. 34 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.

(4) In vederea inregistrarii in sistemul public de pensii si in sistemul asigurarilor pentru somaj a perioadelor asimilate prevazute la alin. (1) si (3), agentiile teritoriale au obligatia de a depune conform Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

(5) In situatia prevazuta la art. 17, reprezentantul legal al persoanei indreptatite lipsite de capacitate deplina de exercitiu al drepturilor civile este doar primitorul drepturilor, acestuia nefiindu-i aplicabile prevederile alin. (1)-(4), respectiv ale art. 21 si 22 din ordonanta de urgenta.

Astfel, perioada de 2 ani de concediu crestere copil constituie stagiu pentru indemnizatia de somaj.
 
Un raspuns oferit in martie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane. 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "CCC constituie perioada asimilata pentru indemnizatia de somaj?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".