Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Vesti bune pentru tineri si persoanele care beneficiaza de venit minim garantat

21 /Sep2021
Vesti bune pentru tineri si persoanele care beneficiaza de venit minim garantat
Tags: venit minim garantatforta de muncalegea 4162001legea 722002

Cei care beneficiaza de un venit minim garantat, dar si tinerii se vor bucura in curand de noi facilitati, in contextul in care Guvernul a aprobat Ordonanta de urgenta care modifica si completeaza Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat si Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca.

Ce se va modifica in acest sens?

Se are in vedere stimularea participarii pe piata muncii a beneficiarilor de ajutor social, prevenirea dependentei de acest beneficiu, precum si masuri pentru reducerea somajului in randul tinerilor NEET (care nu au loc de munca, nu urmeaza o forma de invatamant si nu participa la activitati de formare profesionala).

Aceste noi reglementari vor sustine persoanele care vor sa iasa din starea de vulnerabilitate, asigurandu-le acces la educatie si calificare, precum si sprijin financiar, prin decontarea transportului pentru cei care merg la scoala si prelungirea ajutorului social pentru cei care se angajeaza.


Legea nr. 416/2001 si modificarile aduse acesteia vor avea in vedere


- Mentinerea ajutorului social, timp de inca 6 luni din momentul angajarii, daca beneficiarul se angajeaza pentru o perioada de cel putin 24 luni. In cazul in care contractul de munca al unui beneficiar inceteaza din initiativa angajatorului in mai putin de 24 de luni, sumele acordate cu titlu de ajutor social nu vor constitui debit si nu vor fi recuperate. In schimb, daca raporturile de munca inceteaza din motive imputabile angajatului, sumele acordate cu titlu de ajutor social vor fi recuperate pe intreaga perioada.

- Posibilitatea ca persoanele beneficiare de ajutor social sa urmeze cursuri de tip ”A doua sansa”, la recomandarea agentiei judetene pentru ocuparea fortei de munca. Refuzul de participare va conduce la incetarea ajutorului social si interzicerea solicitarii unui nou drept pentru o perioada de 12 luni, ca si in cazul refuzului unui loc de munca.

- Introducerea obligativitatii prezentarii persoanelor apte de munca beneficiare de ajutor social la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, pentru aplicarea masurilor de stimulare a ocuparii, din 6 in 6 luni sau ori de cate ori sunt solicitate. Neprezentarea la agentia pentru ocuparea fortei de munca se va asimila refuzului unui loc de munca si va conduce la incetarea ajutorului social si posibilitatea depunerii unei noi solicitari dupa o perioada de 12 luni. Aceasta obligatie a existat si anterior, pana in anul 2016, si a fost reintrodusa pentru mentinerea legaturii intre serviciile de ocupare si beneficiarii de ajutor social.

- Decontarea transportului pentru persoanele apte de munca din familiile beneficiare de ajutor social care urmeaza cursurile programului ” A doua sansa”, la o distanta mai mare de 5 km fata de locuinta. Se propune decontarea, catre autoritatile administratiei publice locale, a sumei de 500 lei/persoana/semestru scolar, din bugetul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale, prin Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala si agentiile teritoriale.

 

Ministerul Muncii si Protectiei Sociale anunta ca in 2021 vor beneficia de masura prelungirii acordarii ajutorului social aproximativ 10.000 persoane, iar de includerea in programul ”A doua sansa”, aproximativ 5.000 de beneficiari.

Legea nr. 76/2002 va avea alta modificare esentiala, in sensul ca a fost extinsa grupa de varsta pentru care se aplica masurile destinate tinerilor NEET, de la 16 – 25 de ani, cat este in prezent, la 16 – 30 de ani si nu mai putin de 2.000 de tineri vor beneficia de acest program.


Sursa: Ministerul Muncii si Protectiei Sociale


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Vesti bune pentru tineri si persoanele care beneficiaza de venit minim garantat":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".