Raspunsul specialistului:
Codul muncii nu reglementeaza de modalitatea de incetare a detasarii. Acest aspect trebuie sa fie stabilit de cele doua parti prin acordul de detasare. In situatia in care nu s-au stabilit cauzele de incetare a detasarii, consider ca detasarea poate inceta oricand prin acord cu angajatorul care l-a detasat pe salariat.
Ulterior incetarii detasarii, angajatorul care l-a detasat pe salariat, daca acesta continua sa absenteze nemotivat, va dispune cercetarea disciplinara prealabila.
Daca detasarea nu inceteaza prin acord intre cei doi angajatori, angajatorul care l-a detasat poate dispune cercetarea disciplinara prealabila, si-l va putea sanctiona disciplinar pe salariat daca in cadrul cercetarii se dovedeste ca absentele sunt nemotivate, cu exceptia sanctiunii concedierii disciplinare.
Imposibilitatea sanctionarii disciplinare cu concedierea a salariatului deriva din aceea ca prerogativa disciplinara a angajatorului la care este detasat salariatul este limitata din cauza mentinerii raporturilor de munca dintre salariatul detasat si angajatorul care a dispus detasarea.
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro >>>