Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Angajatul a comis abateri disciplinare grave. Procedura de concediere disciplinara

28 /Ian2016 Exclusiv
Tags: legislatia munciiabateri disciplinareconcediere disciplinara

Concedierea disciplinara reprezinta una dintre sanctiunile pe care angajatorul le poate aplica in situatia in care lucratorul sau comite abateri disciplinare.

Esential de retinut este ca nu putem dispune concedierea disciplinara a salariatului fara sa fi parcurs in prealabil procedura cercetarii disciplinare, cu toate etapele sale.



Doar dupa finalizarea cercetarii, angajatorul poate dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.
 

Asa cum bine stim, abaterea disciplinara reprezinta o fapta in legatura cu munca si care consta intr-o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie de catre lucrator. Prin aceasta actiune/ inactiune, trebuie sa se fi incalcat normele legale sau regulamentul intern, prevederile contractului individuale de munca ale contractului colectiv de munca aplicabil (in unitatile la nivelul carora inca mai exista CCM),  ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici (daca acestea sunt legale si se regasesc in fisa postului si nu exced competentele lucratorului).
 

Iata care sunt aspectele de care angajatorul va tine cont pentru a stabili sanctiunea discplinara ce poate fi aplicata angajatului:

a) imprejurarile in care fapta a fost savarsita;
b) gradul de vinovatie a salariatului;
c) consecintele abaterii disciplinare;
d) comportarea generala in serviciu a salariatului;
e) eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.

 

In decizia de aplicare a sanctiunii disciplinare se cuprind in mod obligatoriu urmatoarele elemente:

a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;

b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil care au fost incalcate de salariat;

c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, in conditiile prevazute la art. 251 alin. (3), nu a fost efectuata cercetarea;

d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;

e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;

f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.
Decizia de sanctionare se va comunica angajatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii.

 

Comunicarea se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta.


Angajatorul poate dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.


Tot ce trebuie sa stiti despre abaterile disciplinare si sanctiunile aplicabile aflati pe LegislatiaMuncii.ro

 

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Angajatul a comis abateri disciplinare grave. Procedura de concediere disciplinara":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".