Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Ce noutati "vechi" a introdus legiuitorul referitor la cerintele minime de pregatire in domeniul SSM

13 /Oct2016
Ce noutati
Tags: ssmsecuritate si sanatate in muncahg 955/2010tehnician de securitate si sanatate in muncaexpert in securitate si sanatate in muncahg 1242/2011hg 319/2006

Prin Hotararea Guvernului nr. 1.242/2012 au fost eliminate ocupatiile specifice de tehnician in securitate si sanatate in munca si expert in securitate si sanatate in munca si, o data cu ele, cerintele minime de pregatire corespunzatoare acestor ocupatii.

La articolul II al Hotararii Guvernului nr. 955/2010 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.425/2006, era prevazut ca, in termen de 12 luni de la data intrarii in vigoare a acesteia, sa se aprobe cerintele minime de pregatire si formare in domeniul securitatii si sanatatii in munca si continutul minim al programelor-cadru necesare pentru ocupatiile specifice din domeniul securitatii si sanatatii in munca, respectiv cele de tehnician in securitate si sanatate in munca si expert in securitate si sanatate in munca, prin ordin al ministrului muncii, familiei si protectiei sociale.

Prin acelasi act normativ urmau sa fie aprobate competentele minime si abilitatile aferente ocupatiilor de tehnician de securitate si sanatate in munca si expert in securitate si sanatate in munca conferite prin standardele ocupationale, echivalarea intre ocupatiile specifice, precum si alte aspecte referitoare la formarea profesionala.

Numai ca articolul II al Hotararii Guvernului nr. 955/2010 a fost abrogat in intregime prin intermediul Hotararii Guvernului nr. 1.242 din 14 decembrie 2011. Tot prin Hotararea Guvernului nr. 1.242/2012 au fost eliminate chiar ocupatiile specifice de tehnician in securitate si sanatate in munca si expert in securitate si sanatate in munca si, o data cu ele, cerintele minime de pregatire corespunzatoare acestor ocupatii.

Exista in continuare doua niveluri de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca pentru dobandirea capacitatilor si aptitudinilor necesare efectuarii activitatilor de prevenire si protectie, respectiv nivelul mediu si nivelul superior.

Cerintele minime corespunzatoare nivelului mediu de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, ce trebuie indeplinite in mod cumulativ, sunt:
a)    studii in invatamantul liceal, filiera teoretica in profil real sau filiera tehnologica in profil tehnic si
b)    curs in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu o durata de cel putin 80 de ore.

Cerintele minime corespunzatoare nivelului superior de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, ce trebuie indeplinite in mod cumulativ, sunt:
a)    absolvirea, in domeniile fundamentale: stiinte ingineresti, stiinte agricole si silvice, cu diploma de licenta sau echivalenta, a ciclului I de studii universitare, studii universitare de licenta, ori a studiilor universitare de lunga durata sau absolvirea cu diploma de absolvire a studiilor universitare de scurta durata;
b)    curs in domeniul securitatii si sanatatii in munca cu o durata de cel putin 80 de ore si
c)    absolvirea cu diploma sau certificat de absolvire, dupa caz, a unui program de invatamant postuniversitar in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu o durata de cel putin 180 de ore.

Cele doua niveluri de pregatire se atesta prin diploma de studii si certificatele de absolvire corespunzatoare cursurilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca absolvite.

INFO
Cerintele pentru nivelul superior prevazute la punctele b) si c) sunt considerate indeplinite si in situatia in care persoana a obtinut o diploma de master sau doctorat in domeniul securitatii si sanatatii in munca.

Cursurile si programele de formare in domeniul securitatii si sanatatii in munca se efectueaza de catre furnizori de formare profesionala autorizati, potrivit prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Lucratorul desemnat, pentru a putea sa desfasoare activitatile de prevenire si protectie, trebuie sa indeplineasca cel putin cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca corespunzatoare nivelului mediu de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca.

Serviciul intern de prevenire si protectie trebuie sa fie format din lucratori care indeplinesc cel putin cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca corespunzatoare nivelului mediu de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca si, dupa caz, alti lucratori. Conducatorul serviciului intern de prevenire si protectie trebuie sa indeplineasca cerintele corespunzatoare nivelului superior de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca.

Serviciul extern de prevenire si protectie trebuie sa fie format din lucratori care indeplinesc cel putin cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca corespunzatoare nivelului mediu de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca si, dupa caz, alti lucratori.  Conducatorul serviciului extern de prevenire si protectie trebuie sa indeplineasca cerintele corespunzatoare nivelului superior de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca.

ATENTIE!
In cazul in care serviciul extern de prevenire si protectie este format dintr-o singura persoana, aceasta trebuie sa indeplineasca cerintele corespunzatoare nivelului superior de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca.

SANCTIUNE
Incalcarea dispozitiilor legale privind capacitatea si mijloacele de care trebuie sa dispuna lucratorul desemnat pentru a se ocupa de activitatile de prevenire si de protectie constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 la 6.000 de lei, potrivit art. 39 alin. (6) lit. a) din Legea nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca.


 Descoperiti solutii practice din domeniul SSM si informatii sigure prin Newsletterul Securitatea si Sanatatea in Munca! 100% GARANTAT!

   Eliminati definitiv riscul sanctiunilor in domeniul SSM.
   Gasiti rezolvarea pentru toate problemele de securitate si sanatate in munca.

   Fiti la curent cu ultimele prevederi legislative referitoare la normele de SSM.


Newsletterul Securitatea si Sanatatea in Munca aduce luna de luna in firma dvs.:
  informatii referitoare la securitatea si sanatatea in munca pe care angajati de la Inspectia Muncii le cunosc si vi le pretind la orice control
  "ponturi" (perfect legale!) pentru a evita amenzile usturatoare aplicate de Inspectia Muncii.
   cele mai bune solutii de aplicare a legii oferite de specialisti practicieni. Clar si la obiect.

Abonati-va acum la Newsletterul Securitatea si Sanatatea in Munca, pentru numai 294,30 lei/ 12 numere!

 
Accesati acum:
www.eprotectiamuncii.ro
Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Ce noutati "vechi" a introdus legiuitorul referitor la cerintele minime de pregatire in domeniul SSM":
Rating:

Nota: 2.5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".