Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Inregistrare prime in adeverinta de vechime. Cum procedam corect?

03 /Aug2020
Tags: prime adeverinta de vechimeinregistrare primeinregistrare revisal

In adeverinta de vechime se trec si sumele lunare trecute pe statul de plata, platite in contul lucrarilor executate? Aceste sume difera in fiecare luna si sunt in functie de lucrarile executate, angajatul avand un salariu de baza si la productia realizata, primeste o diferenta pe care firma o inregistreaza ca prima.

Raspunsul specialistului:La solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate (art. 34 alin. (5) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare).

Conform art. 160 din Codul muncii, salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri.
In acelasi sens sunt si dispozitiile art. 7 alin. (5) si (6) din HG 905/2017 privind registrul general de evidenta al salariatilor, cu modificarile si completarile ulterioare, in cuprinsul carora se stabileste ca la incetarea activitatii salariatului, angajatorii au obligatia sa ii elibereze acestuia o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate, precum si un extras din registru.

La solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligati sa ii elibereze acestuia un extras din registru, datat si certificat pentru conformitate, sau o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate, astfel cum rezulta din registru si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.In REVisal angajatorii au obligatia de a inscrie  salariul de baza lunar brut, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri, astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca sau, dupa caz, in contractul colectiv de munca (art.3 alin.(2) lit.h) din HG 905/2017).

Potrivit specificatiilor tehnice privind intocmirea si transmiterea datelor in Revisal in acest sistem informatic se inregistreaza sporuri, indemnizatii si alte adaosuri cu caracter permanent de care salariatul beneficieaza in baza contractului individual de munca unde acestea sunt evidentiate.

Prin urmare, in functie de modalitatea de reglementare a acordarii primelor in CIM, respectiv daca acordarea acestora are caracter lunar si de regularitate fiind acordate permanant, chiar si in cuantum diferit, apreciem ca acestea pot fi inscrise in adeverintele de vechime prevazute la art. 34 alin.(5) din Codul muncii, mai ales in situatia in care asupra lor se calculeaza, retine si datoreaza impozit si contributiile sociale obligatorii.

Sumele la care faceti referire sunt adaosuri la salariul de baza si fac parte din salariu astfel incat apreciem ca trebuie sa fie mentionate in adeverinta.

Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro
 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Inregistrare prime in adeverinta de vechime. Cum procedam corect?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".