Asadar, atunci cand constata ca un salariat nu a beneficiat de niciun program de formare profesionala, angajatorul in cauza ar trebui sa ii asigura acestuia cursuri specializate, in acest sens.
Deci, ce se petrece in cazul in care angajatul nu a beneficiat de niciun curs/program de specializate/formare profesionala, pana in momentul prezent? Ce ar trebui sa stie angajatii si angajatorii?
Daca angajatorul nu si-a respectat obligatia de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesionala in conditiile prevazute de lege, salariatul va trebui sa beneficieze de concediu pentru formare profesionala, platit de angajator, de pana la 10 zile lucratoare sau de pana la 80 de ore (art. 157 alin. (1) din Codul muncii).
Conform art. 156 din Codul muncii, salariatul poate beneficia de concediu fara plata pentru formare profesionala, fractionat, in cursul unui an calendaristic, pentru sustinerea examenelor de absolvire a unor forme de invatamant sau pentru sustinerea examenelor de promovare in anul urmator in cadrul institutiilor de invatamant superior.
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
40 Modele de Regulament Intern
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Obligatiile angajatorilor, avand in vedere art. 194 din Codul muncii
Acestia au obligatia de a asigura participarea la programe de formare profesionala pentru angajati, in felul urmator:
a) cel putin o data la 2 ani, daca au cel putin 21 de salariati;
b) cel putin o data la 3 ani, daca au sub 21 de salariati.
IMPORTANT! Cheltuielile cu participarea la programele de formare profesionala se suporta integral de catre angajatorul in cauza.
Este bine de retinut ca angajatorul are obligatia sa acorde maximum 10 zile lucratoare sau de pana la 80 de ore pentru formarea profesionala a salariatilor.