Raspunsul specialistului:
Concediul pentru formare profesionala este reglementat prin Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, la art. 154 - 158.
La art. 156 alin. (2) se prevede expres ca: ”(2) Efectuarea concediului fara plata pentru formare profesionala se poate realiza si fractionat in cursul unui an calendaristic, pentru sustinerea examenelor de absolvire a unor forme de invatamant sau pentru sustinerea examenelor de promovare in anul urmator in cadrul institutiilor de invatamant superior, cu respectarea conditiilor stabilite la alin. (1).”
Astfel, un salariat care sustine examenele de promovare in anul urmator/absolvire a unei forme de invatamant beneficiaza, conform art. 156 alin. (2), de concediu fara plata pentru formare profesionala.
Acest tip de concediu fara plata este considerat vechime in munca, in conformitate cu prevederile art. 16 din Codul muncii.

Consilier Codul Muncii - Varianta Stick

Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet

Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Referitor la inregistrarea REVISAL, in opinia noastra se inregistreaza acest concediu fara plata avand in vedere prevederile art. 54 din Codul muncii, coroborate cu prevederile art. 3 alin. (2) lit. o) din HG nr. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor.
Din punct de vedere al documentelor, in opinia noastra, trebuie sa existe cererea salariatului si o decizie de suspendare a CIM pe perioada concediului fara plata pentru studii.
Un raspuns oferit in iulie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialistii in domeniul legislatiei muncii.