Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Concediu pentru formare profesionala. Salariat in cumul de functii

31 /Ian2024
Concediu pentru formare profesionala. Salariat in cumul de functii
Tags: concediu formare profesionalaprogram formare profesionalaghid concedii

"In situatia in care la nivelul societatii avem un angajat care are cumul de functii, respectiv cu care avem incheiat un contract individual de munca cu norma intreaga si un contract individual de munca cu timp partial, iar acesta urmeaza sa se formeze profesional pentru functia detinuta in baza contractului individual de munca cu timp partial pe banii sai, i se va acorda concediu pentru formare profesionala cu plata doar pentru contractul individual de munca cu timp partial sau si pentru contractul individual de munca cu norma intreaga?

In cazul in care considerati ca nu i se va acorda concediu pentru formare profesionala cu plata si cu privire la contractul individual de munca cu norma intreaga, cum considerati ca ar trebui procedat pentru a se asigura totusi dreptul de a se forma profesional?"

Raspunsul specialistilor: 

Concediul pentru formare profesionala este reglementat prin Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, la art. 154 - 158.

GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu, detalii AICI >>>

Situatia mentionata de dumneavoastra, acordarea concediului pentru formare profesionala in cazul cumulului de contracte, nu este reglementata prin Codul muncii.

Concediul pentru formare profesionala se acorda pentru participarea la cursuri de formare care asigura, de principiu, dobandirea/actualizarea de competente specifice unei anumite functii pe care o detine salariatul.

Intrucat mentionati faptul ca formarea profesionala este corespunzatoare functiei ocupate de salariat in baza contractului cu timp partial, in opinia noastra concediul pentru formare (care poate fi pana la 80 de ore) se acorda pentru acel contract, pentru care este relevanta formarea. Insa trebuie luat in considerare faptul ca formarea trebuie sa aiba loc in afara orelor de program aferente contractului cu norma intreaga, avand in vedere si faptul ca, oricum, programul de lucru al celor 2 contracte de munca, nu trebuie sa se suprapuna.

Daca totusi respectiva formare are loc in timpul orelor de program aferente CIM cu norma intreaga, atunci apreciem ca salariatul ar trebui sa solicite pentru acest contract un concediu fara plata, deoarece in timpul participarii la formare nu poate sa-si exercite activitatea corespunzatoare contractului cu norma intreaga.

Daca programul de formare este relevant pentru ambele functii, constand in dobandire/actualizare de competente ce pot fi utilizate si pentru un post si pentru celalalt, atunci concediul poate fi acordat pentru ambele contracte de munca, angajatorul fiind cel care poate aprecia asupra acestui aspect.
 
Un raspuns oferit in ianuarie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Concediu pentru formare profesionala. Salariat in cumul de functii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".