Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Formare profesionala initiata de angajator. Concediul necesar va fi platit integral?

24 /Oct2023
Formare profesionala initiata de angajator. Concediul necesar va fi platit integral?
Tags: formare profesionala angajatorconcediu formare profesionala

"In prezent ne dorim inceperea unor cursuri de formare profesionala pentru doi angajati (sudor). Cursul (atat partea teoretica, cat si practica) are o durata de 10 zile (programul 8.30-16.30), se desfasoara in timpul programului de lucru.

Cursul va fi suportat integral de catre angajator, intrebarea este pentru aceste 10 zile oferim concediu fara plata sau cu plata? Conform Codului muncii daca, angajatorul NU achita contravaloarea cursului este obligat sa ofere concediu platit pentru formare profesionala. In cazul nostru, platind contravaloarea formarii profesionale, concediul va fi fara plata sau cu plata?"

Raspunsul specialistilor: 

Conform art. 196 alin. (1) din Codul muncii, participarea la formarea profesionala poate avea loc la initiativa angajatorului sau la initiativa salariatului.
Totodata, conform art. 197 alin. (1) din cod, in cazul in care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesionala este initiata de angajator, toate cheltuielile ocazionate de aceasta participare sunt suportate de catre acesta iar la alin. (2) al aceluiasi articol se prevede ca pe perioada participarii la cursurile sau stagiile de formare profesionala conform alin. (1), salariatul va beneficia, pe toata durata formarii profesionale, de toate drepturile salariale detinute.

Astfel, in situatia expusa inteleg ca  participarea salariatilor l-a cursurile de sudor este initiata de angajator. In acest caz, timpul in care salariatul pariticipa la aceste cursuri reprezinta timp de lucru, salariatul nu se afla in concediu de formare profesionala.  Aceasta, intrucat, nu se mentioneaza in Codul muncii ca se acorda concediu in perioada in care salariatul se afla la formare profesionala initiata de angajator.

Mai mult, Curtea de Justitie Europeana a pronuntat o hotarare in cauza C-909/19 prin care a stabilit ca perioada in care salariatul se afla la formare profesionala din intiativa angajatorului reprezinta timp de lucru.

In perioada in care salariatii se afla cursuri de formare profesionala initiata de angajator beneficiaza de toate drepturile salariale detinute ca si cum ar presta activitate.

Concediu pentru formare profesionala cu sau fara plata se acorda in situatia in care salariatul are initiativa formarii profesionale.

Un raspuns oferit in octombrie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Formare profesionala initiata de angajator. Concediul necesar va fi platit integral?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".