Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

CONCEDIU pentru formare profesionala - definitie, conditii si procedura

21 /Nov2022
CONCEDIU pentru formare profesionala - definitie, conditii si procedura
Tags: concediu formare profesionalaart 154 codul muncii

Concediul pentru formare profesionala este reglementat prin Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, la art. 154 - 158. Astfel, Codul muncii prevede ca salariatii au dreptul sa beneficieze, la cerere, de concedii pentru formare profesionala, iar aceste concedii se pot acorda cu sau fara plata.

Referitor la concediul fara plata pentru formare profesionala, Codul muncii prevede ca se acorda la solicitarea salariatului, pe perioada formarii profesionale pe care salariatul o urmeaza din initiativa sa. Angajatorul poate respinge solicitarea salariatului numai daca absenta salariatului ar prejudicia grav desfasurarea activitatii.

Iata un caz practic prezentat de expertii de la Rentrop & Straton:

"Angajatorul poate oferi salariatului concediu pentru formare profesionala? Care este durata maxima intr un an? Care sunt conditiile? Acest concediu este platit de catre angajator? Inteleg ca daca e din initiativa angajatului, sa urmeze un curs, are dreptul sa isi faca o cerere de concediu fara salariu."

Raspunsul specialistului: 

Pentru acordarea concediului fara plata pentru formare profesionala, salariatul trebuie sa depuna cerea la angajator cu cel putin o luna inainte de efectuarea acestuia si trebuie sa precizeze data de incepere a stagiului de formare profesionala, domeniul si durata acestuia, precum si denumirea institutiei de formare profesionala.

O alta situatie in care salariatul poate solicita acest tip de concediu fara plata, este pentru sustinerea examenelor de absolvire a unor forme de invatamant sau pentru sustinerea examenelor de promovare in anul urmator in cadrul institutiilor de invatamant superior, caz in care efectuarea concediului fara plata pentru formare profesionala se poate realiza fractionat in cursul unui an calendaristic, in functie de sesiunile de examene.

Referitor la concediul fara plata pentru formare profesionala, mai mentionam si prevederile art. 51 alin. (1) lit. d) din Codul muncii, conform carora contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa salariatului, in cazul concediului pentru formare profesionala.

Pe de alta parte, daca angajatorul nu si-a respectat obligatia de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesionala in conditiile prevazute de Codul muncii, salariatul are dreptul la un concediu pentru formare profesionala, platit de angajator, de pana la 10 zile lucratoare sau de pana la 80 de ore, indemnizatia de concediu fiind stabilita conform art. 150 din Codul muncii.

Perioada efectiva in care salariatul beneficiaza de concediul platit se stabileste de comun acord cu angajatorul. Cererea de concediu platit pentru formare profesionala va fi inaintata angajatorului in aceleasi conditii ca cele aplicabile si concediului fara plata (cu cel putin o luna inainte de efectuarea concediului).

Un raspuns valabil in noiembrie 2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>> 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "CONCEDIU pentru formare profesionala - definitie, conditii si procedura":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".