Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Act aditional pentru telemunca, incheiat in perioada starii de alerta - este inca valabil?

27 /Oct2022
Act aditional pentru telemunca, incheiat in perioada starii de alerta - este inca valabil?
Tags: act aditional pentru telemuncaregim telemunca

"In acest moment in Revisal sunt inregistrate contracte de munca cu clauza de telemunca pe baza unor acte aditionale emise in anul 2020 avand in vedere mai multe aspecte, printre care si prevederile ordinului Ministrului Sanatatii privind masurile pentru prevenirea contaminarii cu Coronavirus pe perioada starii de alerta.

In cuprinsul actelor aditionale se precizeaza ca, prin acordul expres al partilor, durata prestarii activitatii salariatului in regim de telemunca se va prelungi automat. Intrucat starea de alerta a incetat de ceva timp pot considera actele aditionale valabile in continuare? Daca nu, cum ar fi corect sa procedez? Incetarea clauzei de telemunca retroactiv, emiterea unor noi acte aditionale la contractul de munca in care precizam desfasurarea activitatii in regim de telemunca si inregistrarea in Revisal?"


Raspunsul specialistului: 

In opinia noastra actele aditionale sunt valabile pana la momentul in care intervine o alta modificare a contractuljui individual de munca prin care partile – angajator si salaria – convin alte conditii de desfasurare a activitatii.

Faptul ca aceste acte aditionale au fost incheiate cu luarea in considerare a situatiei pandemice existente la momentul respectiv nu inseamna ca ele isi pierd valabilitatea cand inceteaza starea de alerta, cu exceptia cazului in care acest lucru ar fi fost prevazut chiar in textul actelor aditionale.

Or, din cate intelegem, dimpotriva, in actele aditionale exista o clauza de prelungire automata a acestora. Daca nu ati intervenit asupra lor la momentul incetarii starii de alerta, nu mai puteti face aceasta acum in mod retroactiv. Actele aditionale au ramas valabile prin acea prelungire automata agreata expres in textul lor, mai ales ca, din cate ati precizat, ele au fost incheiate in baza mai multor motive, nu doar a prevederilor privind masurile pentru prevenirea contaminarii cu Coronavirus pe perioada starii de alerta.

Prin urmare, daca doriti sa mentineti regimul de telemunca asa cum l-ati stabilit initial, nu trebuie sa faceti niciun demers, actele aditionale continuand sa fie valabile. In niciun caz ele nu pot inceta retroactiv.

Puteti sa faceti act aditional in cazul in care schimbati regimul de telemunca cu regimul de munca cu prezenta fizica la birou.
Pe de alta parte, daca doriti sa actualizati/modificati anumite clauze privind telemunca puteti face aceasta prin act aditional, cu aplicabilitate de la data semnarii noilor acte aditionale.

Un raspuns valabil in octombrie 2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>

 

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Act aditional pentru telemunca, incheiat in perioada starii de alerta - este inca valabil?":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".